Hemlagat Aktuellt, produkter, tips och intervjuer.
Hemlagat Matig och smakrik vego med Gustav Johanss
on
/ forts. från s. 19 — Vi förväntar ju oss att en
hamburgare ska ha ett visst tuggmotstånd när vi sätter tänderna i den och är vana vid en viss textur på det mesta vi äter, utan att vi tänker så mycket på det. Använd din nyfikenhet och lär känna de växtbaserade proteinerna, liksom andra vegetariska råvaror, för att ta in vilka egenskaper de har. Det är en bra grund för att lyckas med vegoköket. — Vegokött exempelvis, funkar utmärkt att långkoka. Det blir minst lika mört som grytbitar av nötkött, säger Gustav och fortsätter: — Till skillnad från grytbitar av kött ska man inte bryna vegoköttet. Det får bättre konsistens om det bara får koka i grytan. Gärna minst en timme, som i min tikka masala, och det blir ännu mörare om det får puttra i timmar. Hemma hos alla barnfamiljer, eller hos vem som helst, kan tiden ibland vara knapp vid middagstid. Så även hemma hos ett matproffs som Gustav. Vardagar då alla kommer hem hungriga och det inte finns så mycket tid för att få fram middagen — för sådana stunder vill Gustav slå ett slag för bra halvfabrikat. — I dag finns det ett stort utbud i våra matbutiker med goda, färdiga eller halvfärdiga vegoprodukter, som är perfekta att använda som bas, eller som tillbehör. Det viktiga är ju inte att man lagar allt från grunden, utan att maten smakar riktigt gott! Gustav inspirerar, och ger oss verktygen, tipsen och tricksen, helt enkelt. Vem inspireras han då själv av? — Andra matälskare! Det behöver inte vara vegokockar. Kocken Jamie Oliver, som får all matlagning att se enkel och inbjudande ut. Och Zeina Mourtada, som lägger stor vikt vid att förstå tekniken och traditionerna bakom en maträtt, och delar med sig av så goda recept från hela världen. / Så varierar du med växtbaserat Även om du inte helt vill skippa biffen, burgaren, kycklingen, fisken och kanske även äggen och mjölken — prova att flexa, det vill säga varva din vanliga mat med vegetariska eller veganska rätter, och börja på så sätt bekanta dig med det gröna köket. Ett sätt att introducera mer växtbaserat i sin matlagning och att testa de spännande och goda alternativ som finns är också att byta ut någon råvara eller ett protein här och där mot ett vegetabiliskt alternativ, tipsar Gustav. — Du behöver inte alltid göra en helt vegetarisk eller vegansk rätt, utan ersätt bara någon ingrediens mot ett växtbaserat alternativ. På så vis får du in mer vego i vardagen på ett enkelt vis. Vilka råvaror och produkter finns? Vad byter man då ut nöt, fläsk, kyckling, fisk och skaldjur, ägg och mjölk till? Vilka egenskaper har alternativen och vad ska man tänka på? Vegofärs: Kan vara gjord av exempelvis sojabönor eller ärtor. Passar till t ex ”köttbullar”, bolognese, lasagne, burgare och som en vegovariant till fredagstacosen. Tips! Se till att färsen är kylskåpskall när du börjar tillaga den. Den blir då enklare att forma och håller ihop bättre i stekpannan. Vegokött i bitar: Vanligen gjort av sojabönor eller ärtor. Kan marineras, stekas eller wokas — och perfekt också till långkok — ”pulled vego”. Tofu: Gjord på sojabönor, är färskostliknande och har neutral smak. Kan smaksättas och användas i stället för ost, fisk och kött. God att marinera. Testa att göra fisktacos med friterad tofu! Tempeh: Gjord av fermenterade baljväxter, som sojabönor och gula ärtor. Har ett bra tuggmotstånd och blir därför ett bra substitut till kött i rätter där du vill steka eller grilla ditt vegoprotein. Har också fin textur och en mjuk, nötaktig smak.Tips! Tempeh drar lätt åt sig kryddor och marinader. … och hallå! Glöm inte att tänka råvaror vi har omkring oss helt naturligt. Gustav ger några tips: Nötter: Ger smak och kan ersätta ost.Tips! Gör egen cashewost och mandelricotta — se receptet för Vegansk "chèvre chaud". Rotfrukter: Marinera morot eller aubergine och få baconupplevelse. Testa ugnsbakad morot i stället för korv. Svamp: Testa strimlad och knaperstekt ostronskivling i stället för tunt skivat kött. 20 Hemlagat
Hemlagat Jonas Cramby, Petter Askergren och Ai Ven
tura om livet i köket
Hemlagat Välkommen ut! Mat att servera med himlen
som tak
Hemlagat Läsning: Memoarer från livets alla kök
Hemlagat Tacos alla dagar i veckan
Hemlagat Baka franska klassiker