Hemlagat Aktuellt, produkter, tips och intervjuer.
Hemlagat Matig och smakrik vego med Gustav Johanss
on
Hemlagat Jonas Cramby, Petter Askergren och Ai Ven
tura om livet i köket
Hemlagat Välkommen ut! Mat att servera med himlen
som tak
Vä lkommen ut ! Må l t i der med himl en som tak
/ forts. från s. 34 ½ tsk malen chipotlepeppar (rökt chili) 1 tsk malen kanel 3 msk tomatpuré 500 g krossade tomater 2 dl vatten + 2 msk koncentrerad köttfond 1 förp svarta bönor à 380 g 1 förp kidneybönor à 380 g 1 nypa strösocker salt, peppar Topping 2 dl crème fraiche 2 dl riven valfri ost 1 kruka färsk koriander, plockad Corn bread 5 dl mjölk 2 ½ dl polenta 2 msk smör 1 tsk salt 1 msk strösocker 2 ägg, gulor och vitor separerade 1 burk majskorn à 150 g ½ –1 msk hackad grön chili i burk Chili con carne: 1. Fräs lök, vitlök och paprika lätt. Ta upp och lägg åt sidan. 2. Bryn färsen i lite smör eller olja tillsammans med alla kryddorna så det får lite färg. 3. Lägg lök- och paprikablandningen och köttfärsen i en gryta. 4. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med någon minut. 5. Häll i tomatkross samt vatten och fond och låt det sjuda ihop ca 10 minuter tills det tjocknar lite. 6. Skölj bönorna och tillsätt dem och låt allt bli varmt igen. 7. Runda av med en nypa socker och smaka av med salt och peppar. 8. Servera med toppingarna och cornbread. Cornbread: 1. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Blanda mjölk och polenta i en kastrull och sjud tills det tjocknar. 3. Rör i smör, salt och socker och häll blandningen i en skål för att svalna till rumstemperatur. 4. Rör i äggulorna, majskornen och den gröna chilin. 5. Vispa upp vitorna till ett fast skum och vänd i det försiktigt. 6. Häll smeten i en rund smord form eller ugnsfast stekpanna. 7. Grädda i ugnen i cirka 25 minuter tills en baksticka är torr när du sticker i brödet. 9. Serveras nybakat. Morotssoppa Soppa är perfekt utflyktsmat då du kan ha med dig den i en termos. Ta med turkisk yoghurt, frön och örter i små burkar. 6 port / ca 1 tim 500 g morötter, skalade och skivade olivolja 1 gul lök, grovhackad 3 vitlöksklyftor, grovhackade 2 tsk korianderfrön, mortlade 2 msk riven färsk ingefära 1 nypa chiliflakes (kan uteslutas) 1 l grönsaksbuljong (vatten + 2 tärningar) 1 apelsin, rivet skal och saft 1 msk honung salt, peppar Till servering 2 dl turkisk yoghurt 1 dl rostade pumpa- el solrosfrön färsk koriander eller bladpersilja 1. Hetta upp en skvätt olja i en stor gryta och fräs morötterna 4–5 minuter under omrörning så de blir blanka. 2. Tillsätt lök, vitlök, mortlade korianderfrön, ingefära och chiliflakes och låt det fräsa ytterligare 3–4 minuter utan att det tar färg. 3. Häll i buljongen och låt sjuda utan lock ca 15 minuter tills morötterna är mjuka. 4. Strö i apelsinskalet och pressa i saften. 5. Rör i honungen. 6. Mixa slätt och smaka av med salt och peppar. 7. Vid servering, toppa med turkisk yoghurt, frön och örter. Tips! Att vispa eller röra turkisk yoghurt gör den len och luftig. Våfflor med topping Våfflor är perfekt att ta med och antingen äta kalla eller värma upp på grill eller stekhäll och sedan toppa med en god röra. Gör en eller flera röror och ta med i burkar. 4–6 port / ca 8 st / ca 45 min Grundrecept våfflor 100 g smör, smält och avsvalnat 2 dl standardmjölk 2 ägg 4 dl vetemjöl (alt 2 dl vetemjöl och 2 dl fullkornsdinkel) 1 tsk bakpulver 1 krm salt 3 dl kallt vatten smält smör eller olja till våffeljärnet Våfflor: 1. Vispa ihop det avsvalnade smöret, mjölken och äggen. 2. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i mjölkblandningen och blanda väl. 3. Tillsätt vattnet och rör till en slät smet. 4. Hetta upp våffeljärnet och pensla med smält smör eller olja innan du gräddar den första våfflan. 5. Pensla järnet och häll i lite smet åt gången och grädda våfflorna tills de är gyllenbruna. 6. Lägg de färdiga våfflorna på bak-galler för att svalna. Äggsallad 4 hårdkokta ägg, hackade 1 dl kapris 3 msk hackad persilja 1 –2 hackade sardellfiléer 1 dl majonnäs salt, peppar Låt kaprisen rinna av helt och blanda med ägghacket. Blanda i hackad persilja och sardell. Vänd i majonnäsen. Smaka av med salt och peppar men var lite försiktig med saltet då sardeller är salta. Tips! I stället för sardeller kan du använda 2–3 msk hackade gröna oliver. Lite hackad färsk chili är också gott. Croque monsieur-röra 200 g cream cheese 3 msk standardmjölk 2 msk grovkornig senap, osötad 5 0 g finriven gruyère-ost eller annan lagrad ost 1 00 g rökt skinka eller kalkon, hackad 1 litet äpple, hackat salt, peppar 36 Hemlagat
Hemlagat Läsning: Memoarer från livets alla kök
Hemlagat Tacos alla dagar i veckan
Hemlagat Baka franska klassiker