Hemlagat Aktuellt, produkter, tips och intervjuer.
Hemlagat Matig och smakrik vego med Gustav Johanss
on
Hemlagat Jonas Cramby, Petter Askergren och Ai Ven
tura om livet i köket
Hemlagat Välkommen ut! Mat att servera med himlen
som tak
Hemlagat Läsning: Memoarer från livets alla kök
Hemlagat Tacos alla dagar i veckan
Nya kombos ! Tacos al la dagar i veckan ”Taco.” T
änker du på färs, hackade grönsaker, majskorn och riven ost i hårda tortillaskal? Troligen, för det är vad som här i Sverige har blivit synonymt med en taco. Men tacos är så mycket mer. Smaka på nya, galet goda upplevelser! D et är inte svårt att förstå att somliga beskriver sitt förhållande till tacos som passionerat. Smaker av spiskummin och koriander, hetta från chili, syrlighet från lime, guacamolens lena krämighet och så salsa där balanserad tomat möter frisk vitlök. Det som bidrar till upplevelsen är säkert också det plockiga, som ger det där speciella umgänget — och pratet — runt bordet. Tacon är också perfekt snabbmat, att äta i farten med ena handen, som från ett gatukök i Mexiko. Det fina är också att tacos är så enkla att variera, perfekta att fylla med det man har hemma och tycker om — som finskuret grillat kött, stekt färs, fisk, skaldjur och hackade grönsaker — inte så dumt ur ett hållbarhetsperspektiv. Tacos är också färgstark och vacker mat. Ja, matkärlek, helt enkelt! Här i Sverige har en mix av mexikanska och amerikanska mattraditioner blivit det som vi kallar för texmex, och tacos har blivit synonymt med fredagsmys. Tacos finns i oändliga lokala variationer, med det gemensamma att de serveras med vanligtvis mjuk tortilla: majstortilla som i Mexiko, eller av vete som traditionen i Texas. Tortillan kan också rostas eller friteras, och blir då krispig — en så kallad tostada. Nachos görs på samma sätt, och kallas totopos i Mexiko. Det finns så mycket spännande att lära om tacos; vi får inte plats med allt här! Men”taco” — vad betyder det? Jo, det är spanska för bunt, kloss eller kil. Man tror att ordet kan ha sitt ursprung i det gamla aztekiska ordet tlahco, som betyder halv, eller i mitten. Logiskt, eller hur?! Bas för hemlagad taco För att laga tacos från grunden hemma är hembakad mjuk vetetortilla, krämig guacamole och den snabba, råa tomatsalsan pico de gallo tre goda ting. Så här gör du! Vetetortilla Baka tortilla som i Texas, av vete. De här blir ”flikiga” på rätt sätt. 16–20 st / ca 60 min (inkl 30 min vila) 7 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 tsk salt 25 g smör 3 dl varmt vatten 1. Blanda samman de torra ingredienserna. 2. Skär smöret i mindre bitar och blanda med mjölet som om du gör en smuldeg. 3. Häll på det varma vattnet. Blanda till en kletig deg. 4. Forma degen till en boll, täck med en handduk och låt vila 20 minuter. 5. Häll lite extra mjöl på ditt bakbord, dela upp degen i valnötsstora delar och rulla dem fint. Lägg dem i mjölet och platta till dem lite med fingrarna innan du kavlar dem, så tunna som möjligt. 6. Blir det för mycket mjöl på degen kan man daska av den lite lätt innan tortillan går ner i stekpannan — som när man bakar pizza. 7. Stek dem sedan i en torr teflonpanna på båda sidor tills de får färg. 8. Förvara dem invirade i folie eller en kökshandduk tills det är dags att äta. Pico de gallo Den här snabba tomatsalsan kan sägas vara Mexikos nationalsås. 4 port / ca 10 min 200 g kvisttomater, hackade 1 knippe koriander, hackad 1 silverlök, finhackad 1–2 jalapeño, finhackade 2 msk färskpressad limejuice salt 1. Blanda tomaterna med silverlöken, den urkärnade chilin och koriandern. 2. Tillsätt limejuice och smaka av med salt. Guacamole Den här ”guaccan” får smak av färsk, grön chili. 4 port / ca 5 min 4 avokador 2 msk pressad limejuice 1 tsk salt 2 vitlöksklyftor, rivna 2 gröna färska chili, finhackade ca 1 dl pico de gallo (se recept) 1. Klubba, det vill säga mosa, avokadon i en mortel eller mosa med gaffel i en skål. 2. Tillsätt lime, vitlök, koriander och chili och rör om. 3. Smaka av med salt. 4. Blanda i pico de gallon och smaka av igen. / forts. s. 44 Guacamole känner vi som "mosad avokado blandad med hackad tomat, chili och kryddor", men det finns så många olika varianter att mexikanarna borde ha lika många ord för den som samer har för snö … Hemlagat 43 *loco = "galen, galet"
Hemlagat Baka franska klassiker