NG Malmö 1
STOCKHOLM MAT FRÅN EN RÅVARA PÅ BRUTALISTEN Stefa
n Eriksson och Carsten Höller öppnar huvudstadens kanske mest konceptuella restaurang. BRUTALIST KITCHEN MANIFESTO är konceptet som ligger till grund för kommande restaurang Brutalisten som öppnar i januari 2022. Krogen, som kommer att ligga på Regeringsgatan 71, tar råvarufokuseringen till en helt ny nivå och tillåter endast tillsatser i form av vatten och salt. EN RÄTT – EN råvara, är således den rättvisande parollen för konceptet som duon tidigare har testat vid enstaka middagar. Nu tar de alltså steget fullt ut och öppnar restaurang. STEFAN ERIKSSON VANN Årets Kock 2005 och har sedan dess bland annat arbetat på Ett hem, Atelier Food och Restauranglabbet. Carsten Höller är i sin tur konstnär som i Sverige har ställt ut på bland annat Moderna Museet och Magasin 3. SKÅNE TVÅ NYA KROGAR I EN OCH SAMMA LOKAL STOCKHOLM VASSA EGGEN GÅR ALL IN PÅ WAGYU Tar in en köttsommelier vid flera tillfällen i höst. RESTAURANG VASSA EGGEN är tillbaka på full fart och rivstartar dessutom hösten med ett samarbete med australiensiska Westholme Wagyu som via Gourmet Food levererar ädla bitar till krogen. Under flera tillfällen i höst kommer även den självutnämnde köttsommelieren Erik Berggren att vara på plats med en trancheringsvagn på vilken han lägger den sista touchen vid bordet. KRONJUVELEN BLAND STYCKNINGSDETALJERNA är Waguy Tomahawk som är en 1,3 kilo tung pjäs lämplig för cirka fyra personer. Om prislappen på 3300 kronor avskräcker finns det emellertid även billigare alternativ såsom flap steak och inte minst högrevshjärta. BENÄMNINGEN WAGYU SYFTAR på flera raser av nötkreatur som genetiskt har en tendens att ha en hög grad av marmorering i köttet. Westholmes nötboskap är av typen F1 Wagyu vilket innebär att djuret har ett femtioprocentigt Wagyu-genetiskt innehåll, med ena föräldern 100 procent Wagyu och den andra en noggrant utvald blandning av raserna Santa Gertrudis, Shorthorn, Charolais, Brahman, Senepol och Bonsmara. KÖTTSOMMELIER ERIK BERGGREN kommer att närvara på plats den 28 oktober, den 18 november samt den 16 december. Hela menyn tillsammans med bordsbokning hittar du på vassaeggen.com. Laktosfri njutning. Det ska vara gott att välja bort. Vår laktosfria choklad finns i 5 härliga smaker. Köp, bryt och njut! 54 NÖJESGUIDEN | NR 10, 2021 Leon Boström Laurin öppnar dubbelt i Citadellstaden. DEN 1 DECEMBER öppnar Elsa Vin & Mat i det nybyggda området Citadellstaden. Krogen är av typen matbar och erbjuder såväl smårätter som lite större sådana. På dagtid byter den emellertid såväl skepnad som namn till den ekologiska lunchkrogen Malmöboxen. BÅDA RESTAURANGERNA DRIVS av Leon Boström Laurin som har återvänt till Malmö efter såväl en utlandssejour som en vända i Göteborg och en i Stockholm. BÅDE ELSA VIN & Mat och Malmöboxen öppnar på Citadellsvägen 11B den 1 december. STOCKHOLM SCANDWICH ETABLERAR SIG I CITY Matiga mackor och naturvin flyttar in på Malmskillnadsgatan. EFTER DRYGA TRE år i Midsommarkransen har tiden kommit för att expandera Stockholmsnärvaron för mackstället Scandwich. Konceptet på den kommande etableringen på Malmskillnadsgatan 17 är detsamma. – Vi kommer att fortsätta göra det vi gör, fast i stan. Vi kommer att köra öppet sju dagar i veckan, både lunch och kväll. Mackor till alla, säger Johan Lind, ägare och uppstartsansvarig. ÖPPNINGEN ÄR BERÄKNAD till mitten av oktober och ambitionen är att skapa ett ställe för folk som både vill äta och dricka gott. – Som alltid är mackorna i fokus. Det är ju vår grej, det vi gör bäst. Men vi älskar även öl och vin. Och i viss mån alkoholfri dryck. Men mest öl och vin. Så det kommer vi att ha mycket av. Från olika producenter. Och länder. Och så. Och vi kommer att fortsätta med vår overkligt generösa prissättning på vinflaskor, säger Johan. SCANDWICH SÖKER NU med ljus och lykta efter personal till den kommande krogen. – Det märks verkligen att en hel del lämnat restaurangbranschen för att göra annat. Men det löser sig. Det gör det alltid, säger Johan Lind. laktosfrichoklad Laktosfri choklad www.laktosfrichoklad.se