Nöjesnytt Växjö 1
KÄLLA: ARLA tacobuffé Tacos och mexikansk plockma
t är perfekt mat som passar för såväl liten som stor. Alla har sina egna favoritrecept och varianter av tacos. Här kommer tips att inspireras av som kan kryddas efter behag. VEGETARISK TACOPAJ MED SÖTPOTATIS OCH GRÖNSAKER 6 port PAJDEG 75 g Arla® svenskt smör 3 dl vetemjöl 1/2 dl Arla Köket Kesella® kvarg 1/2 tsk salt 3 msk vatten FYLLNING 1 st rödlök 300 g zuccini 300 g sötpotatis 2 st paprikor i olika färg 2msk Arla Köket® smör- & rapsolja 1 tsk salt 1 tsk torkad oregano 1/2 tsk svartpeppar TOPPING 2 dl Arla Köket® crème fraiche 4 msk Arla Köket Kesella® kvarg 1/2 påse Taco kryddmix 2 msk chilisås 1 1/2 dl Arla@ familjefavoriter riven ost mozzarella 1 kvist körbärstomater Sallad Hacka ihop smör, mjöl, kvarg och salt till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en ugnssäker form, ca 30 cm i diameter. Låt stå i kyl 30 min. Sätt ugnen på grill 225°. Skala och skär lök och grönsaker i mindre bitar. Lägg dem på en plåt, ringla över smör-&rapsolja och strö över salt och kryddor. Grilla ca 15 min tills grönsakerna har fin färg, rör om då och då. Ändra till över- och undervärme i ugnen. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min. Häll av ev vätska från grönsakerna och lägg dem i pajskalet. Blanda samman crème fraiche, kvarg, tacokrydda och chilisås. Bred ut blandningen över grönsakerna. Lägg på ost och tomater. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min tills pajen har fått fin färg. Servera med en sallad. TORTILLA MED OST OCH BÖNOR 24 bitar 2 dl kokta kidneyböner 2 msk hackad gul lök 3 dl Arla Köket® riven ost Texmex 2 dl Arla Köket® lätt crème fraiche paprika & chili 8 st små tortillabröd 2 msk Arla® svenskt smör Mosa bönorna och blanda med lök, ost och 1/2 dl crème fraiche. Bred det på 4 bröd. Lägg de andra ovanpå. Stek i smör i en stekpanna ca 2 min/sida. Skär i bitar och dippa i crème fraiche. TACOKYCKLING 8 st 8 kycklingben 15 majschips 50 g Arla® Svenskt Smör ½ tsk sambal oelek 1 tsk pressad limesaft ½ tsk salt 1 dl Arla Köket® crème fraiche ½ dl tacosås Sätt ugnen på 225°. Krossa chipsen. Smält smöret. Tillsätt sambal oelek, limesaft och salt. Pensla kycklingbenen med smöret och rulla sedan i krosset. Lägg dem på ett bakplåtspapper på en plåt. Stek i mitten av ugnen ca 35 min tills de är gyllene. Blanda crème fraiche och tacosås och servera till. INBAKAD TACOPIZZA MED SVAMP 4 port 1 gul lök 300 g champinjoner Arla® Svenskt Smör 1 förpackning pizzamix 1½ dl Arla Köket Kesella® kvarg 2 msk tomatpuré 1 tsk tandoori kryddmix 4 dl Arla Köket® riven ost texmex Sätt ugnen på 250°. Skala och hacka lök, skiva svamp och fräs i smör. Gör pizzadegen enligt anvisningarna på förpackningen. Kavla ut till 4 runda pizzor. Blanda kvarg, tomatpuré och tacokryddor. Bred ut på degen men lämna en ca 2 cm bred degkant. Lägg svampröran som en sträng på mitten. Strö ost ovanpå svampen. Vik ihop pizzan och nyp ihop degskarven. Grädda i mitten av ugnen 10-12 min. 34 | nöjesnytt TACOGRATÄNG 4 port 1 rödlök 500 g köttfärs 1 msk Arla® Svenskt Smör 1 påse taco kryddmix 1 burk medelstark tomatsalsa 2 dl Arla Köket® crème fraiche 3 dl Kvibille® cheddar riven 250 g cocktailtomater ½ dl skivad inlagd jalapeno 1 dl nachochips 1 kruka grovhackad färsk koriander PICKLAD RÖDLÖK ½ dl ättiksprit 12% 1 dl strösocker 1½ dl vatten 1 rödlök Rör ihop ättika, socker och vatten tills sockret löst sig. Skala och skiva rödlöken i tunna skivor. Lägg rödlöken i lagen och låt stå minst 1 tim. Sätt ugnen på 175°. Fräs färsen i smör i en stekpanna ca 3 min, tillsätt kryddmix och fräs ytterligare ca 2 min. Häll på tomatsalsa och låt koka ihop ca 2 min. Häll ner färsblandningen i en ugnssäker form. Bred på ca 1½ dl crème fraiche på färsen. Strö över ost, delade cocktailtomater och jalapênos. Tillaga i mitten av ugnen ca 30 min. Strö över nachochips, koriander och picklad rödlök. TACOKRYDDA 2 dl 4 msk chilipulver 2 msk lökpulver 2 msk malen spiskummin 2 msk paprikapulver 2 tsk torkad oregano 2 msk salt 1 msk nymald svartpeppar 1½ msk rårörsocker Blanda allt och förvara i en burk. Tillsätt gärna 1 pressad vitlöksklyfta i rätten när du använder tacokryddan. TACODIP 3 dl 3 dl Arla® gräddfil 3 tsk Taco kryddmix