Cirkulära Affärer 1
Mikroorganismer viktigast i jorden Bakterier och
svampar är den överlägset viktigaste faktorn när det handlar om hur mycket kol som lagras i marken. Deras roll är fyra gånger så viktig som andra processer visar en ny studie från Stockholms universitet. TEXT: HENRIK PERSSON FOTO: STEFANO MANZONI A I jordlager som de här finns de bakterier och svampar som är den viktigaste faktorn när det handlar om hur mycket kol som lagras i marken. JORDEN KAN SKAPA ÄKTA CIRKULARITET Cirkulär ekonomi är ett utmärkt sätt att råda bot på råvarubrist och minska klimatpåfrestningar. Men för att skapa ett helt hållbart kretslopp krävs att biobaserade råvaror används som sedan kan återgå i det biologiska kretsloppet. Även i nya produktflöden inriktade på cirkulär ekonomi produceras ofta produkter som förr eller senare, förhoppningsvis senare, kommer att kasseras. De kan då demonteras och få ett nytt liv eller agera som råvara. I den processen måste ofta nya råvaror tillföras. I en biobaserad cirkulär ekonomi med produkter från jorden tar naturen hand om nedbrytningen och återförandet till kretsloppet. De systemen är cirkulära på riktigt där ingenting förstörs eller försvinner. #2 2023 Cirkulära Affärer® 21 tt binda kol i marken har avgörande betydelse både för att mildra klimatförändringar och för att förbättra jordens kvalitet för jordbruket. – Nu har vi lyckats visa att mikroorganismerna har en grundläggande betydelse för att förklara hur och var kol ansamlas i marken, viktigare än alla andra faktorer som påverkar kollagringen, säger Stefano Manzoni, docent vid Institutionen för naturgeografi. I den nya studien har forskarna fastslagit att den roll som mikroorganismer spelar för att lagra kol i jorden är minst fyra gånger så viktig som någon annan process eftersom kol som används för mikroorganismernas tillväxt binds i marken. Forskarna menar att mer fokus bör läggas på förvaltning och skötsel som kan ge effektiv mikrobiell kolanvändning. Detta kan i sin tur förbättra jordens hälsa, vilket också hjälper till att säkerställa hållbar produktion av livsmedel för oss och kommande generationer.