Cirkulära Affärer 1
F AKTA I HASTA FOOD TECHKONCERNEN ingår företagen
Hasta Agri AB, Hasta Eco AB och Hasta Agri Tech AB. Koncernens mål är att införa en förändring i svenskt jordbruk, skapa ett system som kan skalas upp för att utveckla ytterligare ”hubbar” i stil med Hasta gård. Koncernens koncept för ekologiskt och regenerativt jordbruk vilar på nio principer: CIRKULÄR ODLING Återcirkulering av det som växer så att växtligheten är näringen. INGA KEMIKALIER Ingen användning av naturfrämmande kemikalier. Ekologiskt Krav är godkänt. SAMODLING Odling av flera växter tillsammans så att växterna kan stötta varandra med näring och stöd. ”Tillsammans är vi starka” gäller även för växter. STÄRKER JORDEN Jordens förmåga stärks genom att det som växer får bra näring. ÖKA FOTOSYNTESEN Växterna får hjälp att öka sin förmåga att öka fotosyntesen. Ta vara på luftens näring och ta hand om luftens CO2. ODLAR ÅRET RUNT Låter det växa på åkrarna året runt med vissa korta uppehåll då det ska sås. På detta sätt har jordens viktiga organismer och maskar mat och kan utvecklas och föröka sig. BIOKOL Tillsätter näringssatt biokol som ger tillskott på både kol och näringsämnen som kommer från skörd, avrens och skogsavfall. MINIMAL TRANSPORT Samla regionens producenter runt konceptet för att få minimala transportvägar, låga kostnader och hög kvalitet. MINSKA CO2 Målet är att överföra 2-3 ton CO2 till odlingsjorden per år för varje hektar som ingår i konceptet. Bondböna, hirs och klöver samodlas på samma åker. Klövern på bilden är vissen på grund av torkan men den återhämtar sig sedan. Grödorna hjälper varandra med skuggning, näringsupptag och att hålla liv i jorden. P å Hasta gård har man experimenterat fram en lång rad metoder som gör det möjligt att odla mer än en gröda på en åker. Allt från finjusterad mekanisk bearbetning till flatkompostering enligt bokashi-metoden. – Vi tillsätter mikrober för att minska gasningen och öka mineraliseringen liksom tillgången av näringsämnen till jorden, säger Stefan Schörling. På gården finns även tillverkning av biokol som vid användning som gödsel ger mineraler och näring. Den lagrar dessutom koldioxid via det stabila kolet i biokolen. Medan dagens system endast tillåter hantering av en gröda i taget, kan Hasta gård ta emot flera grödor till sin anläggning där allt sorteras utan att det blir rester. Målet är även att förädla produkterna lokalt för att kunna erbjuda kunderna en färdig produkt under eget varumärke, ju högre förädling, desto bättre betalt. Stefan Schörlings drivkraft handlar om att skapa riktigt bra mat samtidigt som vi tar hand om våra jordar. – Om vi får en jord som har högre mullhalt och är bördigare, ja då har vi ju möjlighet att få mat som är hälsosam. Då får vi också en jord som vi kan låta ärvas av kommande generationer. #2 2023 Cirkulära Affärer® 9