Lokaltidningen Kanalen 1
LOKALTIDNINGEN KANALEN I ÖSTERÅKER OCH VAXHOLM •
NR 4 • VECKA 4 • TISDAG 25 JAN • 2022 • ÅRG 27 13 TIPSA REDAKTIONEN! Du är alltid välkommen att tipsa redaktionen eller skicka in egna texter och bilder. Vi förbehåller oss rätten att välja ut lämpligt material samt att korta ner texter. E-post: redaktionen@fixmedia.se kultur &nöje PÅ STATIONSVÄGEN i Åkersberga har Ida Strid sitt kök där hon bakar tårtor och cupcakes efter beställning. Här håller hon även i kurser där bland annat spritsteknik lärs ut. Foto: lina abrahamsson Från kaffeexpert till tårtkreatör n ÅKERSBERGA Under mammaledigheten började Ida Strid baka tårtor som var så uppskattade av nära och kära att hon började sälja dem. Tekniken bakom tårtorna hjälpte henne till en andraplats I Hela Sverige bakar. Nu har hon kalendern full av bröllopsbokningar och kurser. – Där är det 75 procent botten och 15 procent fyllning medan det i Sverige är tvärtom. Jag har tagit deras sätt att bygga högsmala tårtor men med det svenska konceptet för innehållet, säger Ida. Intresset för att baka tårtor började under mammaledigheten då Ida bakade åt familjen när de fyllde år och till vännernas baby showers. När tillfällena att baka till den närmsta kretsen började sina övergick hon till att sälja tårtor. – Jag är självlärd, eller Youtube-skolad skulle man kunna säga, skrattar Ida och berättar att hennes två passioner i livet, tårtor och kaffe, båda kommit till av År 2020 deltog Ida Strid i Hela Sverige bakar där hon kom på en andraplats. Många känner nog igen Ida Strid från programmet Hela Sverige bakar där hon knep en andraplats år 2020. På hennes Instagram finns hundratals bilder på tårtor som snarare liknar konstFoto: cecilia möller / tv4 / c more verk än den klassiska prinsesstårtan. Inspirationen till de högbyggda kreationerna har Ida hämtat från Australien och USA där man har ett annat sätt att baka tårtor. en slump. – Jag jobbade extra på ett café när jag pluggade och vips hade jag jobbar med kaffe i 16 år, med allt från att utbilda baristor till att vara domare i kaffe-SM. Ida har bott i Åkersberga i tre år och strax innan jul flyttade hon sitt företag Miss Henriettas till en lokal inuti Roslagens musteri. Dock vill hon expandera och kommer då behöva en större plats att vara på. Det finns en passande lokal inne i stan, men Ida berättar att hon inte är sugen på det. – Jag vill liksom inte svika inte heller Åkersberga, börja pendla igen. Det är många par som gifter sig i skärgården som hör av sig till mig och den kundgruppen vill jag behålla, säger Ida. “Större och värre” är orden Ida använder för att beskriva sin tårtstil och varje tårta är ett hantverk som tar mellan fem och sju timmar att göra. Att baka har fått ett uppsving under pandemin menar Ida som ser ett ökat intresse för hennes kurser inom både bakning och dekoration. Hon berättar också att bröllopsbokningarna börjat fylla hennes kalender för både 2022 och 2023 då fler hoppas på att pandemin ska tillåta större fester. – Stundtals krävs en längre framförhållning på ett par veckor för en tårtbokning. Det är ett angenämt problem att behöva tacka nej till uppdrag. Framöver hoppas Ida på fler bröllopsbokningar och att hon kan fortsätta hålla kurser. Jakten på en ny lokal fortsätter också där verksamheten kan utvecklas, men något fik kommer det aldrig bli. – Jag kommer fortsätta med ojästa bakverk då jag är för rastlös för att vänta på jäsningen. Det ska vara fokus på beställda bakverk och på sin höjd kanske man kan köpa med sig en cupcake och ett glas bubbel! Lina Abrahamsson redaktionen@fixmedia.se DE FLESTA TÅRTORNA Ida Strid bakar är både högre och smalare än våra svenska traditionella tårtor. Mycket tid läggs på dekorationerna som utformas efter kundens önskemål. Foto: ida strid mat & krogliv