Hemlagat Trend – Missa inte ärtans comeback eller
smaken av körsbär och Laos
Hemlagat Mat i säsong – Samlas till middagar att m
innas
Hemlagat Säsong – Den är extremt flexibel, potatis
en
Skala eller inte skala? Det beror självklart på v
ad du ska göra med potatisen. Pratar vi rätter som puré och gnocchi är skalning ett måste. Men tänk gärna till innan du skalar. Potatisen är laddad med C-vitamin (250 gram potatis räcker för halva dagsbehovet), B-vitamin, kalium och järn. Just i skalet hittar du fibrer, kalcium, järn, zink, B-vitamin och fosfor. Skalar du potatisen försvinner därför dessa ämnen. Om du ska koka potatis, skala då hellre efter att du kokat den, då bevaras en hel del av näringsämnena. Men allra helst, borsta noga och ät med skal! Varför blir potatisen grön? Potatis blir grön när den utsätts för solljus. Det är klorofyllet i potatisen som reagerar och börjar producera gifterna solanin och chakonin, som tillhör gruppen glykoalkaloider. Det gröna är beskt och kan framkalla magont och kräkningar och i värsta fall skador på nervsystemet. Du ska alltså inte äta det! Livsmedelsverket säger att du alltid ska skära bort det gröna med god marginal. Är potatisen grön rakt igenom: släng den. En sort för alla smaker Det odlas många tusentals ton potatis i Sverige varje år. Det finns mer än 4 000 sorter i världen och ett hundratal av dem odlas på våra breddgrader. Några av de mest vanliga sorterna är King Edward (rödfläckig och mjölig), Asterix (fast med rött skal), Mandelpotatis (spolformad med gult kött) och Bintje (rundoval och ljust gul). King Edward skördas på hösten och är känd Politisk hetpotatis Efter politiskt käbbel med Frankrike 2003 såg de båda republikanska politikerna Bob Ney och Walter B Jones i USA till att de tre restaurangerna i den amerikanska kongressen döpte om french fries till freedom fries på menyerna. French toast gick samma öde till mötes, innan menyerna ändrades tillbaka 2006. Mjölig eller fast? Det traditionella svaret har länge varit mjölig till mos och puré medan fast till ugn. Men idag stämmer inte den tumregeln. Många kockar lagar soppa på färskpotatis och gör puré på fasta sorter, inte minst för att mjölig potatis innehåller mer stärkelse och lätt kan bli ”tapetklister”. Däremot är mjölig variant utmärkt när du vill ha krispig potatis, som pommes frites. Välj snarare efter storlek och smak, samt utifrån vad som är i säsong. LÖKSÄLTA En norrländsk rätt där kokt färskpotatis doppas i ett spad av smält smör, salt och buljong. Mums. Potatis … igen? Jajamän, potatisen är kungen av möjligheter. Få, om någon annan grönsak, kan varieras så som vår älskade knöl. Har du kört fast? Varför inte testa att: Koka, råsteka, steka förkokt, ugnsrosta klyftor, stuva, pressa, mosa, stompa, puréa, tournera, baka eller göra en kall potatissallad, varm potatissallad, potatisgratäng, pommes duchesse, löksälta (se förklaringen här intill), potatisterrin, skånsk för att gå bra att lagra över vintern. Den dominerar därför i butikerna så här års. Amandine (fast, krämig och mild), som används i receptet på sidan 8, är en fransk så kallad delikatesspotatis. Den passar bäst att koka, ugnsrosta, ha i sallader eller steka i skivor. Den går att byta mot mandelpotatis eller en annan delikatesspotatis som exempelvis Sparrispotatis (lång, böjd och fast) eller Apache (rund, röd och smörig). potatis, Hasselbackspotatis, pommes frites, pommes pinnes, pommes chateau, pommes Anna, potatisfondant, inlagd potatis, patatas bravas, papas arrugadas, chips, potato skins, kroketter, rösti, råraka, raggmunk, potatisbullar, kroppkakor, gnocchi, potatissoppa, palt, Janssons frestelse, eller ha tunt skivad kokt potatis på pizzan eller i din taco? Sa vi kokt potatis …? Källor: Svensk potatis, Potatis i tiden, Livsmedelsverket, Potatis av Stefan Ekengren m.fl. Hemlagat 17
Hemlagat Reportage – Gröt har gått från grått till
skimrande gott
Hemlagat Enkel vardag – Ta vara på dina stapelvaro
r
Hemlagat Garanterad succé – Din egen kebab
Hemlagat Köksknep – Bli en bättre stekare och lär
känna din airfryer
Hemlagat Vad blir det till middag? – Fiskgryta à l
a forskaren Michael Martin
Hemlagat Just nu – Hela matkassen full med tips ho
s Hemköp