Hemlagat Trend – Missa inte ärtans comeback eller
smaken av körsbär och Laos
Hemlagat Mat i säsong – Samlas till middagar att m
innas
Hemlagat Säsong – Den är extremt flexibel, potatis
en
Hemlagat Reportage – Gröt har gått från grått till
skimrande gott
Hemlagat Enkel vardag – Ta vara på dina stapelvaro
r
Hemlagat Garanterad succé – Din egen kebab
Hemlagat Köksknep – Bli en bättre stekare och lär
känna din airfryer
Köksknep Äggkunskap Kolla ägget Är du osäker på h
ur länge äggen legat i kylen? Du kan lätt testa om de är bra eller inte. Lägg dem i kallt vatten. De Det är värme från ett element som cirkulerar i en airfryer, och tillagar maten. som är färska sjunker till botten. Äldre tar sig uppåt. Är ägget några veckor gammalt ”står det” på botten medan ett för gammalt ägg flyter till ytan. Så här blir det eftersom äggskalet är poröst och långsamt släpper igenom luft. I ett gammalt ägg har det samlats så stor luftficka att äggets densitet blivit lägre än vattnets. Skälet till att förvara ägg i Luftlagat Maskinen får jobba från morgon till kväll Martina Lundin som har Instagramkontot @airfryer_easy_cook gör nästan all mat i sin airfryer. – Senast i morse gjorde jag ugnspannkaka. Den blev mindre än i en vanlig ugn, men räckte bra till mig och min man. Det som blivit lite sämre i airfryer var bland det första jag provade: pommes frites. Men nu vet jag hur man ska göra det också. Hur ofta använder du airfryern? – Nästan varje dag. Den stora skillnaden mot vanlig ugn är att det går fortare, den är startklar direkt. Det blir inget osande och den är lätt att göra ren. Och gör man en gryta behövs inte olika stekpannor och kastruller – man gör allting direkt i airfryern. Hur ska den som vill testa att tillaga nya råvaror i sin airfryer tänka? – Det kan skilja ganska mycket mellan olika modeller så man får testa sig fram. Jag börjar alltid på lägre gradantal när jag testar nytt, och så ökar jag allt eftersom. Martina Lundin sätter sin airfryer på prov. Vad har du för tips till den som vill skaffa en airfryer? – Åk till en butik och känn på olika modeller. Mitt tips är att välja en så stor som möjligt – man kan alltid använda mindre formar. Om du ska göra en hel kyckling är det viktigt att den även har höjden. Och med två avdelningar kan man laga två olika saker samtidigt. Vad är det absolut godaste du har gjort i din airfryer? – Det måste vara en laxpudding. Rätter med just äggstanning, som omeletter, blir ofta riktigt lyckade. Och hur var det med pommes frites, hur ska man få till dem? – Jag lägger potatisen i en bunke och har i så mycket olja att potatisen nästan täcks. Då blir de riktigt bra, men kanske inte så nyttiga. TIPS! Tips! Koka ägg i airfryern genom att lägga in dem med skal och allt och ”koka” utan vatten på låg temperatur 7–11 minuter. Vill du tillaga hel kyckling behöver du välja en airfryer som är tillräckligt hög för det. kylskåp är att kylan bromsar avdunstningen. Du kan också se om ägget är färskt om du knäcker det på en tallrik. Gulan ska kupa sig och vitan sprida sig i två skikt, där det mesta är samlat runt gulan. Ett dåligt ägg har en plattare gula och en rinnig vita. Det går också att skaka ägget försiktigt. Om du kan känna att innehållet skvalpar är det gammalt. Färska ägg känns kompakta. Sjunker ägget till botten? Grattis – det är färskt! Hemlagat 37
Hemlagat Vad blir det till middag? – Fiskgryta à l
a forskaren Michael Martin
Hemlagat Just nu – Hela matkassen full med tips ho
s Hemköp