Utmärkt Malmö 1
Malmö Brewing Grundades: 2008. Claim to fame: Cac
ao Porter – 2009. Årlig volym: 60 000–70 000 liter öl (varav cirka 95 procent säljs på Taproom). Såklart en veteran i branschen med dryga tio år på nacken. Malmö Brewing & Taproom serverar både sitt eget bryggda öl samt flera andra lokala och internationella namn på sina 42 kranar i sitt Taproom. Grundaren Anders Hansson svarar på våra frågor. Hur tycker du det ser ut med Malmös hantverksbryggarscen för tillfället? – Det blir bara bättre och bättre för varje år. När vi öppnade för tio år sedan såg det väldig annorlunda ut. 90 procent frågade efter ”stor stark”, nu är den siffran nere på kanske en till två procent. Stora internationella hantverksbryggerier har öppnat pubar i Malmö, vilket bidragit positivt till fler och mer medvetna öldrickare. Tillsammans med dem och andra bra ölkrogar tar vi marknadsandelar från de stora kommersiella drakarna. Hur har hela covid-situationen påverkat er som bryggeri? – Vi är ju först och främst ett Taproomsbryggeri, vilket innebär att vi påverkas mycket. Alla restriktioner och förbud som restauranger fått har ju vi också fått. 22.00-förbudet är en total katastrof, vilket gör att vi har fått säga upp 70 procent av vår personal. Vi hoppas på Hemkörningsförslaget, då vi kan köra hem mat och öl till folk. Det är nog ingen ekonomisk vinst, men det hade inneburit att vi kunnat återanställa. Att bli av med min personal är det värsta med pandemin. – Vi har ingen flask- eller burkförsäljning i Sverige, så den uppgången tar vi inte del i. Vår export av mjöd och seltzer rullar på dock. Vad ser du framför dig på ölkartan under 2021, nya trender, smaker, förhoppningar? – Hoppas verkligen att pandemin tar slut så allt kommer igång igen. 2019 ställde Malmö Brewing ut på 24 ölfestivaler ibland annat i USA, Ryssland och Belgien. 2020 skulle vi till Kina, Argentina och Schweiz. Vad jag menar är att livsstilen, utan den blir bryggeribranschen bara ett jobb, så jag ser framför mig att alla i bryggvärlden får tillbaka sin livsstil. När det gäller trender och smaker tror jag att det kommer spreta åt alla håll, men mer av allt. Pilsner, surt, frukt, stark, engelskt och lagrat. Vi har skrivit en artikel om att para ihop öl med mat. Vad är din ultimata matchning, vilken öl till vilken maträtt? – I princip funkar all ost till öl, min favorit öl- och ostkombo är Gruyére med vår egna Canned Wheat 2.0, men vilken New England IPA som helst funkar nog också. Dock skall det finnas en liten söt fruktig mjöd med också, mitt förslag är då Malmö Meaderys ”Blueberry”. 19