Utmärkt Malmö 1
Rocket Brewing Grundades: 2014. En öl att prova:
Möllans Guld. En klassisk lager av Pilsnertyp. Bryggd enligt konstens alla regler men med vissa moderna knep när det gäller till exempel humling vilket ger en mycket välsmakande öl. Claim to fame: ”Vår huvudbryggare är välrenommerad kock, han är ett geni när det kommer till smaker. Detta skiljer oss från många andra bryggerier, och märks på våra välbalanserade öl, innovativa smaksättare och vem vi väljer att samarbeta med.” Årlig volym: Cirka 45 000 liter. Lilla dansk-svenska hantverksbryggeriet Rocket Brewing må ha en fascination för rymden men skryter annars med att vara low-tech och därför så hands-on som möjligt. De använder så mycket lokala ingredienser som överhuvudtaget går och vi fångade Joel Carlsson för att få höra mer om dem. Hur tycker du det ser ut med Malmös hantverksbryggarscen för tillfället? – Folk biter ihop, kämpar på, men det är lite mindre aktivitet känns det som. Väldigt tufft när restaurangerna nästan försvunnit helt igen. Hur har hela covid-situationen påverkat er som bryggeri? – Vi har fått satsa mer på Systembolaget nu när våra älskade restauranger har det tufft, vilket innebär en omställning för oss. Mer flaskor i förhållande till fat. Lägga om produktionsplaneringen för att bli mer följsam till Systembolagets regler. Det är exempelvis väldigt gynnsamt att släppa nya öl när man jobbar mot dom. Vad ser du framför dig på ölkartan under 2021, nya trender, smaker, förhoppningar? – Tror det sura kommer fortsätta växa, det har börjat sätta sig hos folk att inte syrlig öl är något konstigt. Förhoppningsvis börjar trenden med tropiska fruktpureer dö ut. Att folk fattar att man kan använda lokala råvaror istället för att smaksätta ölen, och att öldrickarna gynnar dem som gör det. Det är ju skandalöst att skicka massa frukt fram och tillbaka över jorden när vi har fina smaksättare runt hörnet här hemma. Vi har skrivit en artikel om att para ihop öl med mat. Vad är din ultimata matchning, vilken öl till vilken maträtt? – En Casual Modern Lager till en cheeseburgare på Casual Streetfood. Limhamns Bryggeri Grundades: Ursprungligen 1901 av R F Berg - Limhamnskungen - men avaktiverades vid första världskriget för att sedan återuppstå 100 år senare, 2014. En öl att prova: Juleljus, en ljus lättdrucken öl med lite julkaraktär till fisk, och Limhamns Mörk julöl till kött, är perfekta till julbordet. Årlig volym: Siktar på 100 000 liter per år. Limhamns Bryggeri har åtta huvudingredienser i sina öl. Förutom de fyra kända så handlar det om nyfikenhet, hjärta, passion och envist tålamod. För att få en smak på Limhamn pratade vi med VD och bryggerichef Dan Holmér. Hur tycker du det ser ut med Malmös hantverksbryggarscen för tillfället? – Malmö har en spännande utveckling av hantverksbryggerier men som för tillfället, i dessa corona-tider, drabbas hårt då försäljning till restaurang och egen pub minskat markant. Hur har hela covid-situationen påverkat er som bryggeri? – Förutom minskad försäljning till restaurang så har vi fått ställa in våra egna events på bryggeriet. Men vi har för avsikt att gasa på under 2021. Vad ser du framför dig på ölkartan under 2021, nya trender, smaker, förhoppningar? – Vi hoppas alla på ett bättre år 2021. Många bryggerier kommer säkert att ställa om eller omvärdera sina säljkanaler och även bredda sina sortiment med fler produkter. Vi har skrivit en artikel om att para ihop öl med mat. Vad är din ultimata matchning, vilken öl till vilken maträtt? – Vi gillar att para ihop öl med mat. Några förslag; Limhamns Pilsner och Lager passar till det mesta men prova gärna till fish & chips eller sushi. Limhamns Weisse och Juleljus passar skaldjur och moules men också gott till en bit chevreost. Limhamns IPA passar fint till grillat eller burgare, Kanske en passion-cheese cake. Limhamns Mörk lager och julöl passar till chark eller en kraftigare ost. Kanske en mochaapelsinpudding som dessert. 20