Utmärkt Malmö 1
Hederspris och vinteride ”Stellagalan är en platt
form för samarbete kring en jämställd bransch” skriver de om sig själva på sin websida. Galan som vill hylla framstående kvinnor inom gastronomi vill inte bara synliggöra de mest meriterade och ambitiösa kvinnorna i restaurangbranschen, de vill också bygga broar mellan mentorer och de unga. I år när galan gick av stapeln delades också Susanne Wohlins hederspris ut. Ett pris som landade i den välförtjänande famnen hos Pernilla Elmqvist, kock och ägare till Nordic Streetfood. Stipendiets syfte är att ge en engagerad kvinna med framtidstro i restaurangbranschen möjlighet att förkovra sig, antingen genom kurser, praktik eller andra utvecklande projekt. – Stellagalan ska egentligen inte behövas, en kock ska vara en kock oavsett kön. Men det krävdes märkligt nog en gala för kvinnor för att det vi gör skulle uppmärksammas, säger Pernilla Elmquist vars Nordic Street Food har varit bland landets mest framstående foodtrucks i många år. En foodtruck med fokus på nordiska smaker som de senaste åren serverat hungriga gäster i Lokstallarna. Men efter att de blev uppsagda av hyresvärden under hösten så har de nu gått i vinteride men lovar att vara tillbaka under våren på ny adress. foto Linda Prieditis Helsingburger Ok, du kanske trott att burgaren haft en renässans och att en våg hamburgarrestauranger sköljt över dig under det senaste årtiondet. Men vi kan berätta att det faktiskt är först nu som hamburgerkedjan Helsingburger – naturligtvis från Helsingburg – har förklarat att de är här för att ”reintroducera burgaren”. Vad de menar är att ”endast högkvalitativa färska råvaror blir använda” i deras mat. Helsingburger som nu öppnat fyra restauranger i Malmö – Borrgatan och Rörsjöparken de senaste nytillskotten här under hösten – började sin bana som litet lunchgatukök i ett industriområde och har fortsatt att välja lägen som inte alltid kan klassas som a-lägen, i Malmö finns de också i Bulltofta och Limhamn. Deras framgångsrecept är väldigt enkelt. Kött från skånska gårdar som mals på plats på restaurangen och med egen kryddblandning som sedan placeras mellan bröd från lokala lantbruk och med färska grönsaker. Klassiskt hembak flyttar till Malmö Lite som en resa i tiden. Nybergs Hembageri i Vasastan i Stockholm har anor från 40-talet då de ursprungligen slog upp portarna och erbjuder än idag både en miljö där tiden verkar ha stått stilla, samt ett sortiment som flera generationer kan känna igen. Vad som är en nyhet, och anledningen till att det blir omskrivet här i en Malmöpublikation, är att de nu också öppnar ett konditori i Malmö. Det handlar nästan om en kopia av originalet, med ingång på hörnet och allt. Läget är hörnet Adelgatan och Göran Olsgatan där Bellini, Barcelona och Bistro Queens tidigare har huserat. Planen är att öppna dörrarna innan jul och redan från 06.00 på morgonen kommer nybakade frallor att stå klara för hungriga gäster. Naturligtvis bakas allt på plats, främst svenskt gammaldags matbröd men också surdegsbröd. Huvudrollen spelas emellertid av klassiska kaffebröd och bakelser. 23