AMES 1
KRÖNIKA ÄR DET VERKLIGEN SÅ FARLIGT MED LITE GLOB
AL UPPVÄRMNING? Viruset attackerar. Och världen reagerar. Inget jag klagar över, men önskar att vi kunde se samma resoluta agerande när det gäller att bekämpa den globala uppvärmningen. Det är som om man tror att det väl inte kan vara så farligt om temperaturen höjs någon eller några grader. Det är mänskligt utmanande att kunna förstå hur två eller tre graders uppvärmning i genomsnitt kan göra så stor skillnad. Jag kan knappt ta in det själv trots att jag jobbar med frågan i princip varje dag. Men vi måste inse hur allvarligt hotet är, för det är av en helt annan magnitud är ett influensavirus. Och till skillnad från bekämpningen av Corona-viruset har åtgärder för att reducera koldioxidutsläppen ganska många positiva sidonyttor, som renare luft, friskare människor, nya lönsamma branscher etc. På senare tid har jag roat mig med att samla på exempel på effekter som vi kan förvänta oss även av två graders uppvärmning, stora som små. Det bor cirka 600 miljoner människor inom tio meter från havsytan. Så stor havshöjning är i och för sig inte aktuellt inom det närmaste seklet, men det räcker med ett par decimeters genomsnittshöjning för att göra ställen obeboeliga för många miljoner människor. Ett par decimeters havshöjning kommer vi snart att se med nuvarande avsmältning av Arktis och Antarktis. Vid två graders uppvärmning räknar man med att till exempel i princip hela South Beach i Miami kommer att ligga helt under vatten och det samma gäller större delen av Shanghai. Om temperaturen höjs med två grader så räknar forskarna med att 99% av korallreven försvinner. Det är inte så troligt att vi kommer att kunna begränsa uppvärmningen under denna nivå, så tyvärr får vi nog säga adjö till världens korallrev. Det är inte bara tråkigt för oss dykare, utan kanske än mer för alla människor som är beroende av korallreven för sin överlevnad. Ju närmare polerna man befinner sig, desto större temperaturökning. Därför har vi sett rekordtemperaturer i Antarktis under vintern (deras sommar) på upp till 20 grader. Jag tillbringade en säsong i Antarktis för länge sedan, och jag kan inte ens föreställa mig hur det skulle vara med 20 graders värme. De höga temperaturerna i havet som omger Antarktis är inte bra för krillen – ett litet räkdjur som är i botten av näringskedjan. I kombination med stort överfiske (krill används för foder i fiskodlingar) har detta redan lett till stora minskningar i bestånden. Både pingviner, valar, sälar och andra djurarter är helt beroende av krill som föda och alltså på sikt rejält hotade av denna utveckling. Dessutom är forskarna alltmer oroliga för att avsmältningen håller på att förstöra de naturliga is-korkar som håller stora glaciärer på kontinenten på plats. Om dessa korkar smälter bort kommer de stora glaciärerna börja flyta ut i oceanerna, vilket ger stora effekter på havsnivåhöjningarna. Flera råvaror kommer inte gå att odla på samma ställen som idag. Forskarna räknar till exempel med att drygt 50% av all vinproduktion kommer att försvinna vid två graders uppvärmning. Kakao, kaffe och humle är andra njutningsmedel som ligger risigt till. Känns ju som ett trist framtidsscenario. Men kanske ännu värre är de prognosticerade minskningarna av skördarna av olika spannmål på global nivå. Detta samtidigt som jordens befolkning fortfarande ökar snabbt. Ett förändrat klimat, med extrema väderhändelser, torka och bränder, gör att allt fler människor måste lämna sina hem. Världsbanken studerade tre av världens regioner (Södra Asien, Södra Afrika och Latinamerika) och drog slutsatsen att de tre regionerna riskerar att ha cirka 140 klimatflyktingar fram till 2050. Jag undrar vad vi ska kalla den flyktingkrisen för, med tanke på vilka adjektiv vi använder för att beskriva det nuvarande läget när cirka 60 miljoner är på flykt. Många specifika branscher drabbas hårt. Vintersportorter i Europa tillhör definitivt offren på den globala uppvärmningens altare. Redan idag har skidsäsongen i Alperna kortats med 38 dagar jämfört med 1990 – förstås ett dråpslag för alla de företag som är beroende av skidsäsongen. I år har frånvaron av vinter varit en katastrof för många skidorter i södra Sverige. En nyligen utgiven forskningsrapport prognosticerar att snögränsen i europeiska bergsområden kommer att flyttas uppåt, vilket kommer att tvinga ca två tredjedelar av alla Europas skidorter att stänga i mitten av detta århundrade. Ett riktigt obehagligt hot handlar om glaciärsmältningen i Himalaya. Man kan säga att en glaciär funkar som en frys undertill som gör att snösmältningen på våren går långsammare. Det betyder att tillförseln till floderna som försörjer cirka en miljard människor med vatten, sker i lagom mängder under stor del av året. När glaciärerna har smält bort försvinner frysboxen, och istället går snösmältningen fort när våren kommer. Då översvämmas floderna, för att sedan torka ut när snösmältningen är över. En del av de drabbade bor i länder som Bangladesh och norra Indien, och en del är kineser. Frågan är om kineserna stillatigande kommer att titta på när delar av deras befolkning inte kan odla sin mat längre. Jag tror att detta kan vara ett stort geopolitiskt säkerhetsproblem. Det här var bara ett litet axplock av rätt jobbiga konsekvenser av den globala uppvärmningen. Vissa saker är på liv och död, andra kan vi säkert överleva, fast livet blir nog lite tråkigare utan chokladen, vinet och skidorterna. Jag bara önskar att vi kunde ta detta lite mer på allvar än vad vi gör just nu. Med tanke på vilka insatser världen gör för att stoppa spridningen av Coronaviruset blir det nästan lite absurt. Corona är inte roligt, och kan absolut vara dödligt. Men global uppvärmning innebär så mycket större risker, och ändå gör vi inte en bråkdel. Märkligt va? ® Malin Forsgren Seniorkonsult 2050 43