Jaguarmagasinet nr 6/7 - 2021 1
Jaguarkockens ÖRTMARINERAD ÄLGSTEK ÖRTMARINERAD Ä
LGSTEK GRILLAD GRÖN SPARRIS OCH SLUNGAD RUCCOLAPESTO MED FÄRSKPOTATIS Portioner: 6 personer Ingredienser: 1,2 kg älg/hjortstek • • • • • 1 kg färskpotatis 2 knippen grön sparris 100 g parmesanost 1,5 dl solroskärnor • ½ dl pinjenötter • 150 g ruccola • • • 1 st knippe gräslök 1 st knippe persilja 1 st knippe rädisor • ½ st röd chili • • Matolja • Smör • Salt och peppar 2 st vitlöksklyftor Tid: ca 2h Gör så här: 1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft. 2. Putsa köttet och stek den runt om i rikligt med smör samt salt och peppar tills den fått fin färg. 3. Tillaga den i ugnen i ca 30 min till en kärntemperatur på ca 54 grader. 4. Grovhacka 1 knippe gräslök samt 2 dl persilja, lägg i kastrull och tillsätt 2 dl matolja, värm till ca 40 – 50 grader och mixa sedan till en slät örtolja. Tillsätt sedan finhackad röd chili samt 1 pressad vitlöksklyfta , salt och peppar. 5. Låt köttet vila något och marinera sedan med örtoljan. Låt minst stå 1 h, vänd steken då och då. Går även att marinera över natten i kylen. 6. Tvätta och koka potatisen i saltat vatten ca 20 min. 7. Finhacka solrosfröna samt ruccolan för hand eller i matberedare, tillsätt 1 st pressad vitlöksklyfta, 1 dl finriven parmesanost samt 1,5 dl matolja, smaka upp med salt och peppar. 8. Tvätta och skär bort nedre delen på sparrisen. Grilla/stek sparrisen tills den fått fin färg, smaka upp med salt och peppar. 9. Skär upp köttet i tunna skivor, lägg gärna lite av örtoljan över köttet. 10. Häll av vattnet från potatisen och vänd runt i peston, garnera gärna med lite rädisor samt ruccola. 11. Lägg upp sparrisen på ett fat och strö pinjenötter samt hyvlad parmesan över vid servering. Smaklig måltid! 7 5 8 Simon Linjamaa JAGUARKOCKEN – Denna älgstek är en av mina favoritmellanmål – härligt marinerad. I kombination med färskpotatis och en sallad som är uppfriskande. Bjud vänner och bekanta! 9 10 JAGUARGRUPPEN.SE | NR.6/7 ÅR 2021 67