DT 1
intervju Monopolet vill sätta Drömmarnas kaj på k
artan I september gästas Monopolet av Hans Borén för pop up-kvällar där middagsgästerna tas med på en resa genom Asien. Djungeltrumman har mött krögaren Magnus Söderström som är en av de drivande krafterna bakom Monopolet för att prata om pop up-menyer, streetfood och framtidsplaner. text och foto: Amanda Båmstedt Kärt barn har många namn Gullbergsvass, Drömmarnas kaj eller Gullbergs kaj. I området där byggnationerna är så många att man i dagsläget får sicksacka mellan avspärrningar kan man strosa bort längsmed gatan och när byggarbetsplatsernas buller tynar bort tornar sig istället en stor tegelfasad upp. I den stora tegelbyggnaden låg tidigare det statliga Vin och Spritbolaget och Magnus Söderström berättar att namnet på restaurang Monopolet är en hint till byggnadens historia. I lokalen kan man fortfarande se delar av de gamla garagedörrarna och det finns små kopplingar till byggnadens historia lite här och var för den som är uppmärksam. Krögarna bakom Monopolet driver sedan tidigare Kooperativet Pagoden och är väl bekanta med området. För några år sedan hade Magnus en foodtruck med streetfood på innegården och sålde pizza från ett av garagen. Efter det föddes idén till att göra något mer i området. – Jag kan visa hur mycket fint som helst som finns här nere, det är få som ser det. Jag tycker att det är gött här. För mig är det så inspirerande att vara här för jag tycker att det är så sjukt fräckt. Magnus berättar att de vill ha en levande restaurang och Monopolets pop ups där skickliga kockar sätter ihop en meny är ett steg i den riktningen. Den 8 september går startskottet för deras nya pop up av stapeln där Hans Borén, som har arbetat som köksmästare på 28 +, kommer att bjuda på en sharingmeny med inspiration hämtad från hans asienresa. djungeltrumman.se 33