AMES 1
KRÖNIKA Nebbiolo tros härleda från ordet nebbia s
om betyder ”dimma”. Druvan Nebbiolo DRUVAN NEBBIOLO ÄR NOG mest känd som druvan i Italiens exklusiva vin Barolo. Det härliga tranrika vinet som passar bäst tillsammans med mat. NEBBIOLO ÄR MEST KÄND i Piemonte och sen medeltiden, men kan även lystra till namnet Spanna och Chiavennasca (i Lombardiet). De flesta Nebbiolo viner kommer från denna region i Italien och då främst i byarna Barolo, Barbaresco och Gattinara, men kan även odlas i andra regioner i Italien. Nebbiolo tros härleda från ordet nebbia som betyder ”dimma”. Under skörden, som i allmänhet äger rum i slutet av oktober, bildas en djup, intensiv dimma i region Langhe där många Nebbiolovinodlingar är belägna. Alternativa förklaringar, till namnet på druvan, hänvisar till den dim-liknande och mjölkaktig slöja som täcker bären när de når vuxen ålder, eller så härstammar namnet kanske istället från det italienska ordet Nobile, som betyder ädel. Nebbiolo trivs bäst i kalkrika jordar och mognar sent på hösten med skörd i oktober. NEBBIOLO HAR OFTAST en ljus tegelröd färg som med mognad övergår till mer orangea toner, som ger vinet den härliga parfymerade och kryddiga doft. På unga viner så kan fruktsyran i vinet uppfattas som strama tanniner. Vinet vinner på lagring vilket kommer ge en härlig tillfredsställelse med komplexa smaker. Vinet bör drickas i stora vinglas för att få bästa upplevelse. UTANFÖR ITALIENS GRÄNSER så odlas även Nebbiolo i Sydafrika, Argentina, Australien, Mexico och USA. VINET ÄR SOM SAGT GJORT för att drickas till mat. Vinets strävhet gör att vilt kött och höstgrytor passar utmärkt. Maträtter skall ha rikligt med vitlök, mycket svamp och gärna grädde, så kommer maten och vinet passa perfekt till varandra. En annan klassiker är risotto gjord på Barolovin. n Nebbiolo trivs bäst i kalkrika jordar och mognar sent på hösten med skörd i oktober. PETER LANNESAND Vinkännare Trolleriunderhållning till fest och event www.magimartin.se 0703 40 55 92 60