Nöjesnytt Växjö 1
fredagsmys Att äta middag i TV-soffan en fredagsk
väll är både trevligt och mysigt. Här har vi samlat recept på maten som passar bäst till fredagsmyset. FISH TACOS 4 portioner 500 g fryst koljafilé, eller torskfilé 2 msk vetemjöl 1 tsk salt 1 tsk malen spiskummin 1 tsk chilipulver 1 ägg 1 dl panko eller ströbröd 3 msk Arla Köket® Smör-&rapsolja 12 små tortillabröd Mangosalsa: 1 silverlök 1 röd chili ½ kruka färsk koriander 200 g tärnad fryst mango saft av 1 lime ½ tsk salt Tillbehör: 2 dl Arla Köket® matyoghurt 150 g Apetina® vitost färsk koriander Börja med mangosalsan. Skala och finhacka löken. Finhacka chili och koriander. Blanda allt med lime, smaka av med salt och ställ kallt. Skär fisken i 12 bitar. Blanda mjöl, salt, spiskummin och chilipulver på ett fat. Vispa upp ägget på ett annat fat och häll panko på ett tredje. Doppa fisken först i mjölet, sedan ägget och sist i panko. Stek i smör-&rapsolja på medelvärme ca 2 min på varje sida. Servera i tortillabröd med tillbehören. KIMCHI COUNTRY POTATOES 4 portioner 750 g potatis Arla® Smör&rapsolja spray 1 tsk salt 2 dl kimchi 3 dl Arla Präst®, riven 2 salladslökar 1 dl majonnäs Sätt ugnen på 250°. Tvätta potatisen och skär grova stavar. Lägg dem på en plåt. Spraya över smör-&rapsolja och salta. Tillaga i mitten av ugnen ca 20 min. Ta ut plåten och fördela kimchi och ost på potatisen. Sätt in plåten i ugnen ytterligare ca 10 min. Strimla salladslöken. Strö över salladslöken och klicka på majonnäsen. 40 | nöjesnytt KYCKLINGBULLAR I CURRYJORDNÖTSSÅS 4 portioner 500 g kycklingfärs 2½ dl Kelda® matlagningsgrädde ½ dl ströbröd 1 tsk salt 2 dl salta jordnötter ½ färsk röd chili ½ msk curry 2 msk Arla Köket® Smör-&rapsolja 165 ml kokosmjölk, en liten burk ½ dl mango chutney 2 dl frysta sojabönor ½ dl hackad färsk koriander 2 dl jasminris Börja med att koka riset enligt anvisning på förpackningen. Blanda ½ dl grädde och ströbröd i en bunke, låt svälla ca 5 min. Tillsätt färsen och ½ tsk salt, arbeta ihop till en jämn smet. Rulla ca 30 bullar av färsen. Mixa jordnötterna grovt och hacka chilin fint. Fräs chili och curry i 1 msk smör-&rapsolja i en kastrull. Tillsätt kokosmjölken, resten av grädden och saltet samt mango chutney och de mixade jordnötterna. Låt koka ihop ca 3 min. Stek kycklingbullarna i resten av smör-&rapsoljan ca 5 min. Häll över såsen, tillsätt sojabönorna och koka upp. Servera med ris och garnera ev med hackad chili och koriander. PIZZA CAPRESE 4 portioner 1 pizzadeg ca 400 g 200 g Arla ® Familjefavoriter riven ost mozzarella 2 tomater 1 vitlöksklyfta 1 dl svarta oliver 2 msk olivolja 1 dl färsk basilika flingsalt nymald svartpeppar Sätt ugnen på 250°. Rulla ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Strö över ost. Grädda i mitten av ugnen 7– 10 min tills den har fått fin färg. Skär tomaterna i små bitar. Skala och finhacka vitlöksklyftan. Rör ihop tomat, vitlök, oliver och olja. Fördela blandningen på den varma pizzan. Strö över flingsalt och peppar, och lägg på basilikablad. CHILI RELLENOS 4 portioner 12 färska gröna jalapenos eller padrones 3 dl Kvibille® cheddar riven 150 g Arla® färskost paprika Frityrsmet: 3 dl majsstärkelse 1 ägg 1½ tsk salt ½ tsk bakpulver 1 dl mineralvatten 2½ dl rapsolja 2 dl panko Skär ett snitt i chilifrukterna på längden och kärna ur dem. Blanda riven ost med färskost till en kräm. Fördela ostkrämen i chilifrukterna med t ex en tesked och nyp ihop dem. Vispa ihop ingredienserna till frityrsmeten. Värm oljan till ca 140°. Doppa chilifrukterna i frityrsmeten och vänd dem i panko. Fritera ca 1½ min på varje sida. Servera dem nyfriterade. KLADDKAKESHAKE 4 portioner 5 dl vaniljglass ½ dl chokladsås strössel 5 ballerinakex, kladdkaka 1 msk kakao ca 6 isbitar Ringla försiktigt en tunn kant av chokladsås på fyra glas. Doppa dem i strössel. Häll glassen i en blender. Bryt i kexen. Tillsätt kakao och is. Mixa till en slät och fluffig shake. Häll upp i glasen och smula gärna över lite extra kex. KÄLLA: ARLA