Nöjesnytt Jönköping 1
DAGS ATT De flesta tänker nog på kött när de plan
erar att grilla. Men fisk och skaldjur går också att lägga på gallret innan de hamnar på matbordet. M ånga traditionella grillfiskar är visserligen både rödlistade och dyra, lax undantagen, men det går även med vardagliga fiskar för ett gott resultat. Problemet är att de ofta är magra och har svårt att behålla sin saftighet. Ett knep, hur konstigt den än kan låta, är att linda fisken med bacon, som tillför värdefullt fett samt en god rökig smak. Här får ryggfilén från ishavssej eller en torskrygg en läcker baconkappa för smakens skull. HET GLÖD Entrecôte med sitt insprängda fett blir bäst om den läggs över riktigt het glöd. Glöm snäll gasolvärme, här är det kol eller gjutjärn som gäller. Köttets egenskaper gör det som klippt och skuret för grillning. En del av fettet smälter under tillagningen och matar därmed själva köttpartierna med smak, samtidigt som det motverkar uttorkning. Låt fettet hänga med ända fram till tallriken, men väl där har de gjort sitt och kan skäras bort för hälsans skull. CURRY GÖR SUSEN Entrecote behöver inga märkvärdiga marinader. Här räcker det med salt och peppar med lite rapsolja. Vill man trolla fram lite mer smak lägg en nypa curry med i oljan. Fråga mig inte hur det går till, men curry får nötkött att smaka så mycket mer utan att det för den skull smakar curry. Pepparsåsen, gjord på rostade pepparkorn, är ett gott tillbehör. Massor med peppar är det, men rostningen mildrar och resultatet blir betydligt snällare än vad man kan tro. Kungen av alla kryddsmör är kultförklarade Café de Paris. Här i en något förenklad variant som ändå har kvar sin karaktäristiska smak. I BACONLINDAD ISHAVSSEJ Till 4 personer 600 g renskuren ryggfilé från ishavssej eller torsk 8 skivor bacon 2-3 kvistar färsk rosmarin salt och vitpeppar olivolja Till såsen: 200 g keso naturell 1 krm finhackad chili 1 krm salt Att äta till: kvarngryn (mix på havre, vete och råg) citron blandade blad söta, små kvisttomater 1. Se till att fisken är helt skinn- och benfri. Dela den i 8 bitar med ungefär 5 centimeters sida. Salta lätt och krydda med nymald vitpeppar. Lägg en liten kvist rosmarin på varje bit. Lägg baconskivorna som kors. Placera fiskbiten i mitten och slå skivorna runt fisken. 2. Koka upp vatten, salta lätt och lägg i kvarngrynen. Sänk värmen och lägg på lock. Sjud cirka 25 minuter. Rör om och låt stå och efterdra några minuter. 3. Blanda naturell keso med hackad chili och en nypa salt. Ställ svalt. 4. Grilla fisk- och baconpaketen över fin glöd cirka 15 minuter med vändning i halvtid. Här får paketen ligga i kanten av grillen där värmen inte är så intensiv. Lägg upp fisken på tallrikar och servera kvarngryn och keso till. Servera med blandad sallad, skivor av söta kvisttomater och citron. Avsluta med att ringla sparsamt med olivolja över fisken. 50 | nöjesnytt