Jaguarkocken HÄRLIG FISKGRYTA FISKGRYTA Ingredien
ser: Portioner: 6 personer • 3 morötter • 1 fänkål • 2 röda paprikor • 3 gula lökar • 2 vitlöksklyftor • 250 champinjoner • 1 zucchini • 2 burkar hela tomater (konserv) • 2 dl vitt vin • 1 l vatten • 3 msk fiskfond (koncentrerad) • 2 msk timjan • 1 msk spiskummin • 1 msk chiliflakes • 1 msk sambal oelek • 1 paket saffran • rapsolja • 800 g fiskfilé (valfria) • 240 g räkor (skalade) • dill • 1 baguette • gruyèreost • smör • salt & peppar Lycka till i köket och smaklig måltid! Tid: ca 2 timmar Gör så här: 1. Ta fram den största järngrytan eller kastrullen du har. 2. Vrid på ugnen, ca 170 grader varmluft. 3. Skölj alla grönsakerna och skala lökarna. 4. Strimla/slanta upp grönsakerna samt dela ner champinjonerna i mindre bitar. 5. Värm upp järngrytan med några matskedar olja i botten och fräs löken samt finhackad/pressad vitlök på medeltemperatur tills den blir något transparent utan att ta färg. Tillsätt resterande grönsakerna och låt även dessa mjukna något under omrörning, ca 5 min. 6. Krydda upp grönsakerna med salt, peppar, timjan, spiskummin, chiliflakes, saffran och sambal oelek. Vänd runt kryddorna väl. 7. Tillsätt 1 dl vitt vin, tomaterna (konserv), fiskfonden och vattnet. Låt koka under lock på medeltemperatur i ca 45 min, rör om då och då. 8. Skär ner fiskfiléerna i mindre bitar ca 3x3cm och fördela ut dessa i en ugnssäker form eller en plåt. 9. Fördela ut ca 1 dl vin över fisken samt salt och peppar. 10. Baka av fisken i ugnen, ca 10 – 15 min. 11. Skär upp baguetten i skivor, fördela ut smör och någon skiva gruyèreost på varje skiva. Tillaga i ugnen, ca 10 min. tills de fått färg. 12. Fördela ut fisken samt räkorna i serveringsskålar och häll grytan över, garnera gärna med lite dill samt en matsked rouille. Fiskens kärntemperatur skall vara 44 grader vid perfekt tillagning. Se filmen här! ROUILLE Ingredienser: • 3 äggulor • 1 vitlöksklyftor • 1 paket saffran • 1 dl grillad paprika Portioner: 6 personer • 2 tsk sambal oelek • 2,5 dl matolja/ rapsolja • salt och peppar Tid: ca 10 minuter Gör så här: 1. Separera äggulorna från vitorna. 2. Skala och pressa vitlöken i bunken med äggulorna, tillsätt saffran, paprikan och sambal oelek. 3. Mixa allt till en slät röra. 4. Tillsätt oljan med en fin stråle medan du mixar. Detta kommer att binda ingredienserna som blir till en konsistensliknande majonnäs. 5. Smaka av med salt och peppar. JAGUARMAGASINET.SE | NR.4 ÅR 2019 83