Bumsen 1
TOURING SYDAFRIKA trampcykel. Av samma skäl som o
van kändes däremot inte heller det som tillfredsställande. Men skam den som ger sig. Upplevelsen av fartvind och snarlikt motorljud som från en motorcykel visade sig ändå till en del kunna tillgodoses. Lösningen var, naturligtvis, att hyra en Tuk-Tuk! Fyra personer kunde på ett bekvämt och säkert sätt åka runt till de vingårdar vi önskade. Avstånden visade sig också i verkligheten inte vara långa, sega och tidvis branta backar. På och cykelbanor lyste med sin absoluta frånvaro. Därutöver en sol från klarblå himmel och drygt 30-gradig värme! Således en absolut fullträff. Lejean, vår chaufför och tillika utmärkta guide, hämtade oss vid lodgen engelska och ”afrikaan”, som är ett väsentligen i Sydafrika förekommande språk baserat på holländska. Hennes på uttal av engelska ord var spännande att ta del av. Tuk -Tuken var en Sabai Chrome, 3,6 meter lång och med plats för sex personer. Byggd i Thailand av företaget Expertise. Ekipaget hade en Daihatsumotor på 660 kubik och kunde enligt Lejaen leverera cirka 45 hästkrafter, manuell fyrväxlad låda via bångstyrig golvspak och vanligt styre. Vi blev tryggt fastspända med säkerhetsbälten för inledningsvis färd till vingårdar som Simonsig med sitt utbud av pinotageviner som ”Redhill” av olika årgångar och sedan L’Avenir med uppskattat utbud av viner att Vingården Morgenhof omgärdas av prunkande grönska. professionellt genomförda provningar guidade av utmärkt kunnig personal. Vanligen tog vi plats i den behagliga skuggan under en pergolas grönskimrande tak av vinrankor. På vingården Sire Eight erbjöds en fantastiskt tillagad lunch med suverän service i skuggan av höga eukalyptusträd. Från menyn kunde rätter väljas som ”medium rare” burgare med handskurna pommes frites, suveränt grillad entrecote med pocherat ägg. Allt naturligtvis fulländat av Sire Eight’s egna vin. Vi blev helt nöjda med deras blended red; Spier 1692 från 2017 med Cabernet Sauvignon, Merlot och Shiraz. Ytterligare ett särskilt minnesvärt besök var på Morgenhof med sin sällsynta åttakantiga vinkällare. Avsmakningen där med tillhörande diverse utsökt välsmakande och till vinerna passande ostar övervakades intresserat av gårdens vackra blågröna påfåglar. Ett något annorlunda besök var provningen av cognac på destilleriet Van Ryn’s. Som ”tilltugg” erbjöds chokladbitar som kraftigt framhävde dryckens smaksensation. En absolut favorit blev den femton år lagrade varianten. Dagarna avrundades till sist med besök på den absolut ”top notch” gården Asara med utsökta viner, sagolik mat och fullkomligt andlöst storslagen utsikt bort över de kringliggande vinodlingarna ända till de blåskimrande Simonsig bergen i fjärran. Belåtna återvände vi på eftermiddagarna för välbehövlig siesta, oerhört tacksamma för att själva inte behöva cykla och nöjda med upplevelsen att åka trehjulig motorcykel skickligt perfekt framförd av Lejean som med sin guidning starkt bidrog till en i allt minnesvärd erfarenhet av vinprovning i Stellenbosch. Bestående minnen från den fortsatta resan är bland annat orterna Franschhoech, samt fantastiska kuststäderna Hermanus och Knysna men också Bloukrans bridge, som är världens högste bungy jump, och avslutningsvis Oyster Bay Lodge med BRAII, grillning enligt Sydafrikanskt sätt, på stranden till Indiska Oceanen.