Marknad Öresund 1
att gå på djupet med hur den typ av vin blir till
. Redan vid mitt första glas kände jag dramatik. Det var starkt för mig. Jag blev eld och lågor och nyfiken. Det var det här vi ville skapa som ett spännande deltagande i ”the Amber Revolution” i vinets värld. Min sambo Fariba är från nordvästra Iran och kommer från en vinfamilj. Deras vinproduktion stoppades helt som en konsekvens av det konservativa regimskiftet i Iran. Men de vet hur man framställer brandgult vin och i öst har man druckit det i cirka 8000 år. Hennes familj känner med oss starkt i vårt arbete med det apelsinfärgat vinet. Det är väldigt meningsfullt och upplyftande. Det binder samman våra familjer. Att göra vin på lerkrus (Qvevri) är det mest dramatiska jag har upplevt med vin. Vi har gjort vin ett tag nu men just skapande av orangefärgade vinet är både unikt och spännande på hög nivå. Kruset som används i den gamla vintekniken har blivit utnämnt som nationell symbol i Georgien och är med i Unescos världsarv. På grund av Sovjetunionens bildande, politiska och religiösa skäl försvann med tiden kunskapen och tillverkningen om det i många av östländerna. Men i Georgien överlevde framställning av det unika vinet. Och det ville vi föra kreativt vidare till väst och Sverige. Har du gått i vinskola eller är du helt självlärd som vinkännare? - Jag har druckit ett flertal viner men jag är inte sommelier (men undervisar blivande sådana), berättar Jeppe. Det är självstudier av litteratur över lång tid som banat vägen för mig. Det finns ingen skolning i 5 år på lantbruksuniversitet utomlands för att bli vinbonde heller. Jag har läst och lärt mig det själv. Och ska man bli vinmakare så vill branschen att man ska ha läst till det på ett fint vinslott i Italien eller Frankrike. Det har jag inte heller gjort. Den kunskapen har jag också inhämtat på egen hand. Jag har provat många viner men har ingen formell sommelierutbildning bakom mig. Min passion för vin har drivit min utveckling och kunskapshunger. I den resan vilar min kunskap och erfarenhet. Från mina erfarenheter som arkitekt bär jag på en raffinerad känsla för estetik, färdighet i skapande av värden och kunskap om hur man växlar tekniker för att ta fram något bra. Det införlivar jag i mitt skapande av vin. Jag tänker som en arkitekt när jag gör vin. Vilka druvtyper tilltalar dig mest och varför? Vilka har ni valt att jobba med? - Det är de kaukasiska och georgiska sorterna, tycker Jeppe. Det är superspännande sorter. Jag genomför en personlig upptäcktsresa via just dem. Under den sovjetiska eran reducerade man antalet varianter av druvor i t.ex. Georgien. Idag görs så kallad ”grape hunt”. Man besöker gamla övergivna vingårdar, samlar in vinstockar och återupptäcker nya sorter. Det dyker upp som sorter som varit bortglömda under 50 års tid av kommunistiskt styre som raserade 8000 års vinutveckling. Man har tappat kunskapen om dem och om hur de tillverkas men att få upptäcka dem på nytt är helt fantastiskt. Det är kulturarv. Här på Vejby vingård så håller vi på med nya piwi-druvsorter. De är robusta, tåliga och mer resistenta emot sjukdomar och växer upp på kort tid. Det nordiska vinet är vår framtid. Då blir piwi-sorterna vår ingång i den eran, som kommer starkt nu. Vi odlar utan gifter, kemikalier eller tillsatser. Om man dricker vårt vin så lovar jag att man inte får ont i huvudet dagen därpå. Vi buteljerar hundra procent äkthet och sundhet i våra viner. De är främst de blåa druvorna (Regent, Cabernet Colonjes, Cabernet Vineta, Cabernet Cortis, Pinotin med flera) som jag jobbar med. Men även gröna druvor används (Solaris, Muscaris, Riesel och 15 andra sorter). Det ger en bra variation som arbetsmaterial och en berikande kunskapsresa. Vindistrikt finns över hela världen. Varför valde du att bli vinmakare i Skåne, Vejbystrand? Och hur har du fångat den skånska själen på vinflaska? - Jag är bördig från Vejbystrand, uttrycker Jeppe. Eftersom jag är lokalpatriot, som älskar Bjäre och bygden, så kom det naturlig att göra vin i Vejby. Vi har nära till allt här. Här finns även hög närvaro med avseende på ett starkt entreprenörskap och ett drivet nätverkande. Min uppväxt i Vejbystrand och den lokalt driftiga arbetsmiljön medför att jag vill göra vin i Vejby, på Bjärehalvön. Vi var dessutom de första på Bjäre som planterade vinrankor, som sedan blev vinstockar. Det gjorde oss till pionjärer. Det visste vi inte om men det ger oss glädje. Det finns bördig jordmån här. Tillgängligheten till Båstad, småföretagare, havet och kontinenten är god. Bygdens anda är levande. Det gör att många kommer på besök och svänger in om oss. De vill upptäcka hur vinet smakar på Bjäre. Eftersom ingen vet vilket som är det godaste vinet på Bjärehalvön så har jag tagit mig på att utforska det. Jag vänder upp och ner på skapelseprocessen och provar på nya kombinationer för att de ska bli olika viner. Mitt vinmakeri ska vara spännande och kreativt. Vi tar fram många olika viner och presenterar varianterna för dem som provsmakar hos oss och vi lyssnar på deras utlåtande. Det är så jag vill jobba. Jag lär mig varje dag av folk som provsmakar våra viner. Det ger fingertoppskänsla på vinerna och kund-segmentet. Under tio års tid kommer vi att låta folk få testa på så många roliga viner vi kan producera. Vi skapar på så vis vår egen kundgrupp. Kunderna definierar vingårdens utveckling. Och vi jobbar öppet utan hemlighetsmakeri. Folks delaktighet skapar således en snabb utveckling av vår vinlista och ger de mest populära vinerna. Vi skapar ett högt förtroende för produkten och en kundgrupp som vill handla vårt vin. Vi lägger dessutom en stabil grund inför frisläppandet av gårdsförsäljningen. Ett starkt varumärke stärker företagsprofilen. Vad utmärker Vejby vingård? - Kreativitet, engagemanget gentemot kund, en stor och pågående variation och den starka upplevelsen på den lokala platsen, säger Jeppe. Vi skänker bygden en vingård, Vejby vingård. Det har funkat jättebra. Folk är tacksamma och stolta. Den lokala uppskattningen skänker oss stor glädje. En bodega definierat som en Marani vinkällare är spännande. Vad definierar en sådan? - Marani är en tidsresa 8000 år tillbaka i tiden. Marani är det georgiska ordet för vinkällare, svarar Jeppe. Efter det att vi lärt oss viner genom att testa vinmakeri på ståltank, ekfat, betong-ägg så landaÖresund 15