BUFFÉ I ANNONSSAMARBETE MED LAVAZZA UN ESPRESSO,
För en förhöjd smakupplevelse oavsett bryggmetod – mal dina egna espressobönor så får kaffet mer aromer och bättre kvalitet. Om Lavazza Med mer än 120 års erfarenhet av italienskt kaffehantverk går innovation och tradition hand i hand på det familjeägda kafferosteriet Lavazza från Turin – den italienska staden där espresson föddes. PER FAVORE! En böna, många tillfällen 1. Malning Mal färska, hela bönor. Välj malningsgrad beroende på bryggmetod: extra finmalet till espresso, mer grovmalet till bryggkaffe. Tänk på att använda det malda kaffet direkt – det ska inte gå mer än fem minuter mellan malning och bryggning för bästa möjliga smak. 2. Dosering För espressobaserade kaffedrycker: Dosera 7–9 gram kaffe för en enkel espresso i maskinens filterhållare. Vill du brygga en dubbel espresso är doseringen 18 gram. Packa kaffet genom att trycka till det hårt och jämnt med en så kallad tamper så att vattnets rinntid blir optimal. För bryggkaffe: Dosera 6 gram kaffe per deciliter vatten, men prova dig gärna fram för att hitta den dosering som ger dig den bästa smakupplevelsen. 3. Tid och temperatur För espressobaserade kaffedrycker: Vattnet ska ha en temperatur på 88–92 grader vid bryggning. En enkel espresso ska ta 20–30 sekunder att brygga. För bryggkaffe: Använd kallt och friskt vatten när du häller det i kaffebryggaren. Den optimala vattentemperaturen vid bryggning är 92–96 grader. Hur snabbt kaffet rinner igenom påverkar smaken. Om du kan anpassa hastigheten, prova dig fram för att hitta din önskade smak.