Buffé 1
DESTINATION turin I maj går Eurovision Song Conte
st av stapeln i Turin, en industristad som fått nytt liv tack vare modern konst, musikfestivaler och spännande restauranger – utan att det traditionella köket glömts bort. Recept på en variant av sabayonne hittar du på buffe.se DRÖM DIG BORTOM Sveriges gränser och rikta blicken mot den italienska matkulturen i Turin. Signaturdesserter SABAYONNE Sabayonne är en fluffig kräm som görs på endast tre ingredienser: äggulor, socker och sött vin. Krämen vispas till skum över värme och serveras omedelbart tillsammans med frukt eller bär. PANNACOTTA Denna piemontesiska gräddpudding känner nog de flesta till. I Italien serveras den ofta med en sås på bär, kola eller choklad. BONÈT Är en chokladdessert som innehåller mixade amarettikakor, ägg, mjölk, kakao, socker och rom. Gräddas i vattenbad i ugnen, ungefär som en brylépudding. KAFÉKULTUREN Kaféerna i Turin skiljer sig från de typiska italienska kaffebarerna där man sveper en snabb espresso vid bardisken. I Turin sitter man istället ner och fikar tillsammans med vänner medan man äter någon typ av chokladbakverk eller annan delikatess. TURIN ÄR HUVUDSTAD i regionen Piemonte i nordvästra Italien och känd som landets chokladstad. Det var här maskinen för att tillverka chokladkakor uppfanns. Staden har även en egen Nutella som kallas gianduja och är en kräm på choklad och hasselnötter – en annan piemontesisk specialitet. Det klassiska köket bygger på lokala produkter med franska influenser. Några av de mest kända rätterna är vitello tonnato – kalvstek serverad med en krämig tonfisksås och kapris, sardellsåsen bagna càuda och brödpinnarna grissini. I Piemonte äter man givetvis pasta också, i synnerhet de fyllda pastakuddarna agnolotti och de lite mindre kuddarna agnolotti del plin. Eftersom Piemonte historiskt är en rik region finns här många delikatesser. Tajarin är en smal bandpasta gjord på enbart äggulor, från Alba sydost om Turin kommer den vita tryffeln och i Asti som ligger österut hittar man mousserande vin. 11 BUFFÉ #04/2022 TRE TYPISKA SÅSER BAGNA CÀUDA Görs på sardeller, vitlök och olja. BAGNÈT VÈRD Liknar pesto i konsistensen men görs på sardeller, vitlök, ägg, persilja, vinäger och olja. BAGNÈT ROSS En ketchupliknande tomatsås. MUSIKSTADEN Operahuset i Turin heter Teatro Regio di Torino och det var här kompositören Puccinis La Bohème hade premiär 1896. Staden har en festival för klassisk musik, flera festivaler för elektronisk musik och en för jazz. På restaurangen På Ristorante Consorzio lagar kocken Valentina Chiaramonte klassiska piemontesiska rätter i modern form. Mycket inälvor och udda styckningsdelar men även pastarätter som tajarin och agnolotti gobbi, som betyder att den fyllda pastan är riktigt proppfull. BRA ATT VETA FOLKMÄNGD: Cirka 1,7 miljoner invånare. EUROVISION: 14 maj står Turin värd för första gången, senaste gången tävlingen hölls i Italien var 1991 i Rom. TYPISKA RÅVAROR: Hasselnötter, gianduja, choklad, körsbär, ostar, salami och grissini. PROVA HEMMA Den linguineliknande pastan tajarin görs på finmalet vetemjöl och äggulor. Till 4 portioner: gör en pastadeg med 400 g vetemjöl och 10–12 äggulor. Kavla tunt i pastamaskin, mjöla och låt torka lite. Vik ihop i lager till en lång remsa och skär i tunna strimlor tvärsöver. Koka och servera med smör, salvia och parmesan.
Buffé MATEN SOM BYGGER BROAR Vad är hemligheten ba
kom perfekt frasiga kikärtsbollar? Buffé begav sig till
Buffé KYCKLING PÅ 5 VIS Vardagsvänliga rätter som
får såväl stora som små middagsgäster att jubla!
Buffé TEA O'CLOCK! Fyllda croissanter och bakverk
i miniformat: vårens drömmigaste afternoon tea är server
Buffé SÖNDAGSPREPPEN Med Söndagspreppen är vardags
maten en enkel match. Ta del av månadens meny här.
Buffé ICAs EGNA SIDOR Rykande grillnyheter, bärfro
ssa i frysdisken och 500 g frukt och grönt om dagen!