Buffé 1
LEDARE & MEDARBETARE LINA EKSTRAND Illustratör TI
LLFÄLLIG PAPPERSBRIST Just nu råder det pappersbrist i Europa vilket gör att vi under en period behöver trycka Buffé på olika papperstyper – vissa med samma höga kvalitet som vanligt, andra dessvärre med lägre kvalitet. Vi gör allt vi kan för att så snart som möjligt kunna återgå till vårt vanliga papper. Tack för ert tålamod! Linas lekfullt vackra illustrationer har prytt allt från porslin till butiksskyltning – och från och med föregående nummer även Buffés omslag i form av en handskriven rubrik. Har du något afternoon tea-minne? – Jag minns en fullspäckad klassisk afternoon tea i London med min kära vän Karin som alltid nosar upp de bästa matställena. Vad är typisk vårmat enligt dig? – Jag odlar mycket själv, så för mig är det när rabarbern kommer och man får dricka den första rabarbersaften. Eller äggmacka med ägg från mina höns och nyklippt gräslök. LINE KLEIN Fotograf DEN HÄR TEXTYTAN är alldeles för liten för att jag skulle kunna få plats med alla argument kring varför det är så fantastiskt med en öppen värld; en värld där kulturer möts, idéer utbyts och normer förflyttas. Men något litet hinner jag säga om maten. DÄR JAG BODDE som ung var det skralt med utländska influenser i köken. Som för så många andra som växte upp i en svensk småstad under sent 1900-tal var pizza det mest exotiska som erbjöds. Tidiga tonår öppnade en grekisk restaurang och folk gick man ur huse för souvlaki. När jag var 15 åkte jag till London och åt för första gången indiskt. Fem år senare gjorde jag sushidebut i Stockholm. JAG TÄNKTE PÅ det här förra sommaren när vi spontant åkte till Skåne och lite planlöst tog in på ett hotell i Malmö. Det skulle snart visa sig att den äldsta sonen var allt annat än planlös. Han hade nämligen sett någon youtuber som identifierat Sveriges bästa falafel och nu skulle hela topplistan bockas av. EFTER LÅNGA DISKUSSIONER hamnade vi på ett ställe på Möllan. Vi åt våra falaflar på en parkbänk i kvällssolen och min avkomma tryckte i sig kikärtsbullar, koriander, persilja och lök som om det var guds gåva till mänskligheten. Och det kanske är just precis vad det också är? När jag läser intervjun med Sadoo Iskandarani om hur hans familj kom hit från Libanon på 1980-talet och hade med sig ett fantastiskt recept på falafel hoppas jag att mina barn förstår hur allting hänger ihop. Trevlig läsning! När Line var liten förvandlade hennes pappa familjens kök till ett mörkrum där hon fick framkalla sina första fotografier. Sedan dess har foto varit en stor passion, du hittar hennes bilder på sidorna 12–17. Har du något afternoon tea-minne? – När jag var barn hade jag ett te som var döpt efter min mormor. Jag minns hur jag och mormor brukade dricka det tillsammans medan vi spelade kort och åt hennes hembakta kakor. Vad är typisk vårmat enligt dig? – Våren är min favoritårstid! Färsk sparris, stenbitsrom och ramslök är tre måsten. ICA-HANDLARE I FOKUS PELLE PAULSSON ICA Maxi Värmdö För Pelle började resan mot ICAhandlare redan när han som 10-åring jobbade extra i sin pappas butik. Idag driver han en butik i Johan Lindberg, redaktionschef Stockholms inre skärgård med stort fokus på färskvaror, lokala produkter och med en egen hamburgerrestaurang! Hur hjälper ni era kunder att välja svenskt och lokalt? – Vi samarbetar med många lokala leverantörer, exempelvis Malma gård vars kött vi hängmörar och sedan säljer i vår manuella köttavdelning. Vad grillar du helst i vår? – Jag ser fram emot att grilla vårens primörer tillsammans med halloumi och en god entrecôte. 5 BUFFÉ #04/2022 ledare Foto Daniel Stjerne Agerholm
Buffé MATEN SOM BYGGER BROAR Vad är hemligheten ba
kom perfekt frasiga kikärtsbollar? Buffé begav sig till
Buffé KYCKLING PÅ 5 VIS Vardagsvänliga rätter som
får såväl stora som små middagsgäster att jubla!
Buffé TEA O'CLOCK! Fyllda croissanter och bakverk
i miniformat: vårens drömmigaste afternoon tea är server
Buffé SÖNDAGSPREPPEN Med Söndagspreppen är vardags
maten en enkel match. Ta del av månadens meny här.
Buffé ICAs EGNA SIDOR Rykande grillnyheter, bärfro
ssa i frysdisken och 500 g frukt och grönt om dagen!