Buffé 1
TREND asado BOKTIPS Grilla grönare ATT GÖRA EN vä
xtbaserad tolkning på den köttfokuserade grillkulturen i Argentina, är det möjligt? Definitivt, menar den hyllade argentinske grillmästaren Francis Mallmann! I hans nya kokbok Green Fire tar han sig an växtriket med sina kockkunskaper. Boken inspirerar till att använda grillmetoder som traditionellt används för kött för att tillaga grönsaker och frukt: exempelvis ananas grillad hängandes över öppen eld och betor täckta i glödande kol. Unika smakoch grillupplevelser utlovas! GRILLA PÅ ARGENTINSKT vis i vår! Hitta rykande heta tips och inspiration här. LA PARRILLA Den grill byggd av tegelstenar som ofta används i en asado. EL ASADOR Termen som används för kocken som serverar maten. PROVOLETA En ost av provolonetyp som grillas vid en asado. TRE FRÅGOR FLORENCIA ABELLA Kökschef, Ekstedts SMAKRIKT SAFTIGT OCH Carne asada är kött marinerat i limejuice och kryddor som grillas och skärs tunt. Servera med ris och bönor, eller med valfria tacotillbehör i tortillabröd. Nyfiken på att testa? Gör så här: 4 PERSONER / ÖVER 60 MINUTER Blanda 3 msk olivolja, 1 ½ msk japansk soja, 1 msk färskpressad limejuice, ½ msk vitvinsvinäger, 1 msk rörsocker, 2 krm svartpeppar, 1 riven vitlöksklyfta, ½ hackad jalapeño, 1 dl hackad koriander. Lägg ca 700 g flankstek i en plastpåse och häll i marinaden. Blanda så marinaden täcker hela köttet. Knyt ihop och lägg påsen på en tallrik och ställ i kylen 4 timmar, vänd efter halva tiden. Grilla köttet på hög värme 2–3 minuter per sida. Lägg på en lite svalare del av grillen tills innertemperaturen är 56–58 °C. Låt vila ca 10 minuter. Servera gärna med salsa verde. 8 BUFFÉ #04/2022 Vad kännetecknar asado? – Asado är mer än bara en matlagningsteknik, det är en ritual och tradition att samla familj och vänner. Tillställningen börjar med att man tänder elden tidigt, dukar fram några snacks, någonting att dricka och har trevligt tillsammans. Vad är det viktigaste med asado? – Det viktigaste med asado är att varken stressa elden, som kan göras med antingen kol eller ved, eller köttet. Vänta tills glöden är klar och låt köttet tillagas långsamt, då kommer smakerna fram mycket bättre. Vilka rätter är ett måste? – Chimichurri, nötrevbensspjällen tira de asado, kalvbräss och choripan som är den argentinska versionen av korv med bröd. Och så empanadas såklart! Som tillbehör serveras olika enkla sallader, såser, baguette och grillade grönsaker. Håll utkik efter Florencias bok Asado – argentinsk grillning, utgivning 10 juni. ORDLISTA Foto Emma Johansson
Buffé MATEN SOM BYGGER BROAR Vad är hemligheten ba
kom perfekt frasiga kikärtsbollar? Buffé begav sig till
Buffé KYCKLING PÅ 5 VIS Vardagsvänliga rätter som
får såväl stora som små middagsgäster att jubla!
Buffé TEA O'CLOCK! Fyllda croissanter och bakverk
i miniformat: vårens drömmigaste afternoon tea är server
Buffé SÖNDAGSPREPPEN Med Söndagspreppen är vardags
maten en enkel match. Ta del av månadens meny här.
Buffé ICAs EGNA SIDOR Rykande grillnyheter, bärfro
ssa i frysdisken och 500 g frukt och grönt om dagen!