Allergia 1
jag NJUTA av livet Ont i magen av spenat, kräknin
gar av vin och en märklig känsla i huvudet av fl äsk. – När jag äter julskinka känns det som att hjärnan skrumpnar ihop och så blir jag yr, säger Therese Hedberg. För ett år sedan fi ck hon veta att de diffusa symtomen beror på histaminintolerans. TEXT MAJA LUNDBÄCK FOTO JENS SØLVBERG P å Scandic Hotells lunchrestaurang i Alvik finns två dag ens rätt, men inget av alternativen passar Therese. Hon väljer ändå fl äskkarré, trots att hon kan reagera mot histaminet i köttet. Som barn var Therese ägg- och mjölk - allergiker, men trodde att allergierna hade vuxit bort. – Men jag har alltid haft en allmän känsla av att må lite si sådär, säger Therese. I 30-årsåldern började hon få ont i hela kroppen och till slut kunde hon inte jobba. Therese diagnostiserades med fibromyalgi, kroniskt smärtsyndrom och blev sjukskriven. Några år senare födde Therese sitt första barn. I jakten på rätt kost till sonen, som inte verkade tåla all mat, började hon ana att hennes egen intolerans inte alls vuxit bort. – Jag började äta samma mat själv, säger hon, och på den vägen är det. Först när hon började utesluta mjölk ur kosten kom vändpunkten. I dag har hon inte diagnosen fi bromyalgi längre. Hon är inte sjukskriven heller utan arbetar som framgångsrik it-konsult på ett stort konsultbolag. ALKOHOL VÄRST. Trots konstaterad allergi mot ägg, mjölk och baljväxter visste hon att det fortfarande fanns annan mat som hon reagerade mot. Jakten på de födoämnen som gjorde henne sjuk fortsatte. En dag googlade Therese på ”tomat-bananallergi” och läste om histaminintolerans för första gången. Tomater är en av de saker Therese inte kan äta utan att ta kosttillskott. Hon insåg att hon reagerade mot exakt de födoämnen som räknades upp som histaminrika eller histaminfrisättande. Värst blir reaktionen av rödvin, men också annan alkohol gör henne sjuk. – En sommar hamnade jag på en grillfest och drack ett glas rosé och en halv folköl. Då kände jag plötsligt att det liksom brann till i magen. Jag var tvungen att gå hem och lägga mig. Sedan kräktes jag hela nästa dag, berättar hon. Therese kontaktade Akademiska sjukhuset i Uppsala, som gjorde ett vanligt pricktest, men det gav naturligtvis inte utslag. Läkaren föreslog att hon skulle ta ett blodprov för att mäta aktiviteten i enzymet diaminoxidas (DAO), som bryter ner histamin. I december för ett år sedan kom provsvaren och Therese konstaterades mycket riktigt ha låg aktivitet i nämnda enzym. GULDKANT PÅ LIVET. Therese har inte ätit särskilt mycket av lunchen. Kanske har det med histaminet i fl äskköttet att göra, men hon känner sig lite konstig. – Nu fi ck jag ont i huvudet, säger Therese. För att inte få en dålig eftermiddag på jobbet sväljer hon en kapsel Daosin, ett kosttillskott som får fart på enzymet diaminoxidas. – Det är lika bra att jag tar en, säger hon. Sedan Therese fi ck veta att det var histaminet i maten som var boven och hon vet hur hon kan behandla problemet, har livet fått ny guldkant. – Jag kan gå ut och äta middag med kompisar utan att vara orolig för vad som ska hända dagen efter. Det har gett mig livskvalitet, jag kan njuta av livet nu, säger hon. I januari för ett år sedan ville Therese gå på en jobbfest och det var då som hon för första gången testade Daosin. – Jag provade kapslarna på rödvin och mådde som en prinsessa dagen därpå, säger hon och ler. ■ 11