Allergia 1
JULENS SÖTASTE! Ska du unna dig att frossa i gods
aker någon gång så är det i juletid. Har du dessutom gjort godiset själv så vet du precis vad det innehåller. RECEPT TOBIAS & ELSA HOLMBERG FOTO JENS SØLVBERG Bra julklapp eller gå bortpresent! Chokladcrisp med aprikoser Minttryfflar med polkagrisströssel 1 dl havregrädde 1 tsk honung pepparmintsolja, några droppar 100 g mörk choklad, finhackad 1 msk mjölkfritt margarin 1 dl krossad polkagris Koka upp havregrädde med honung och pepparmyntsolja i en tjockbottnad kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör ner choklad och laktosfritt margarin tills allt smälter samman. Låt smeten svalna och rulla sedan till bollar. Rulla runt chokladbollarna i polkagrisströsslet. Förvara svalt i passande burk med smörpapper. 200 g mörk choklad 3 msk flytande honung 175 g torkade aprikoser 80 g cornflakes Bryt chokladen i mindre bitar och smält den i ett vattenbad (en skål över en kokande vatten i en kastrull). Häll i honung och låt det smälta samman, rör om då och då. Skär aprikoserna i småbitar och rör ner tillsammans med krossad cornflakes i chokladsmeten. Skeda ner i ischokladformar och ställ dem kallt för att stelna. Pepparkaksfudge 4,5 dl havregrädde 6 dl strösocker 3 tsk pepparkakskryddor 1,5 tsk salt Koka alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull cirka 20 16 minuter. Gör sedan kulprovet genom att ta en tesked smet och droppa ner i ett glas med kallt vatten, ta upp den och forma smeten till en kula. Fungerar det är smeten klar, koka annars vidare en