Allergia 1
RECEPT Lakritsknäck 10 karameller turkisk peppar
2 dl havregrädde 2 dl ljus sirap 2 dl socker 2 msk mjölkfritt margarin Krossa karamellerna till pulver i en mortel. Blanda havregrädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull och låt koka utan lock, rör om då och då, tills smeten klarar kulprovet, eller tills temperaturen når 122 grader. Tillsätt karamellkross och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara svalt. Kulprovet: Häll några droppar smet i iskallt vatten, ta upp och prova rulla till en kula som ska bli fast, då är smeten färdig. Marmeladkonfekt av svarta vinbär 1 kg vinbär, svarta (cirka 5 dl puré) 1 påse melatin, fruktpektin (40 g) 4,5 dl strösocker 3 msk glykos 1 msk svartvinbärslikör 2 tsk citronsyra Värm bären i en tjockbottnad kastrull. Mixa dem till ett fruktmos med hjälp av en stavmixer. Passera moset genom en finmaskig sil med hjälp av baksidan på en sked tills du har 5 dl fruktpuré. Häll purén i kastrullen på medelvärme. Blanda i melatin, socker och glykos. Koka utan lock, rör om då och då, tills temperaturen är 107°. När rätt temperatur är uppnådd, dra kastrullen av värmen och blanda ner likör blandat med citronsyra. Lägg smör- eller bakplåtspapper i form, cirka 20 x 20 cm. Häll upp marmeladen i formen. Låt stelna i rumstemperatur. Täck med plast när den svalnat. Sockra en skärbräda och stjälp upp marmeladen därpå, sockra ovansidan och skär i bitar i önskad storlek. Förvara i en lämplig burk med smörpapper mellan lagren, förvaras i rumstemperatur. liten stund och försök igen. Ta kastrullen från värmen och vispa med hjälp av elvisp i 2–3 minuter så att smeten blir fluffigt tjock. Häll smeten i en form, till exempel en avlång sockerkaksform, med bakplåtspapper och låt stelna i cirka 1 timme. Skär i kuber, pudra med florsocker och servera till förslagsvis glögg och/eller julmust. 17