Allergia 1
RECEPT Ingen JULutan kakor Vi har väl alla våra f
avoriter som ska bakas för att det ska kännas som jul på riktigt. Här delar Karolina Tegelaar med sig av några av de mjölk och äggfria recepten ur sin senaste bakbok, Klassiska julkakor. RECEPT & FOTO KAROLINA TEGELAAR Rör ihop mjukt margarin och hälften av florsockret. Tillsätt creamy spread, resterande florsocker och rivet apelsinskal, smaka av med apelsinsaft. Dekorera eventuellt med lingon eller granatäpplekärnor. FLORSOCKERTOPPING 5–7 dl florsocker 0,5 dl kokhett vatten skal och saft från 1–2 citroner 1 krm salt 200 g mjukt margarin Vispa ihop florsocker, vatten, citronskal och salt. Tärna ner mjukt margarin och vispa med elvisp i 10–15 minuter. Smaka av med citronsaft och florsocker. Kyl eventuellt för att toppingen ska stelna något och spritsa sedan på muffinsarna. Julmuffins 0,5 dl sojamjölk 1 tsk vinäger 3,5 dl vetemjöl 0,5 dl majsstärkelse 1 tsk bakpulver 0,5 tsk bikarbonat 2 tsk mald kanel 1 tsk mald ingefära 1 tsk mald kryddnejlika 2 dl strösocker 0,5 dl olja 2 dl vatten 18 Ställ ut 10–12 stycken muffinsformar i en muffinsplåt. Blanda sojamjölk med vinäger. Blanda vetemjöl, majs stärkelse, bakpulver, bikarbonat och kryddor i en separat skål. Vispa ihop strösocker, olja och mjölkblandningen och vänd ner de torra ingredienserna tillsammans med vattnet. Vispa smeten slät, fyll muffinsformarna till 2/3 och grädda i mitten av ugnen i 175°C i 14–18 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från muffinsen. Dekorera gärna med en topping, med eller utan sojafärskost. FÄRSKOSTTOPPING 50 g mjukt margarin 2 dl florsocker 200 g rumsvarm creamy spread skal och saft från 1 apelsin Redaktionens kommentar: För glutenfritt recept, byt ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri fin mix. COLOURBOX