Allergia 1
COLOURBOX Anisgrisar Friterade julbakverk är en s
pecialitet främst i norra Sverige där de går under benämningar som munkar, flottyrringar, anisgrisar, grisar, karder och flottoxar med flera. Kärt barn har många namn. Ha alltid ett lock redo när du friterar om oljan skulle fatta eld, häll aldrig vatten på brinnande olja utan täck istället med locket. 100 g margarin 4 dl sojamjölk 25 g jäst 0,5 dl strösocker 1 krm salt 0,5 dl olja 1 tsk bakpulver 0,5 dl majsstärkelse 8–9 dl vetemjöl 0,5–1,5 tsk stött anis 500–1000 g kokosfett till fritering socker för garnering Smält margarin i en kastrull. Häll i mjölken och låt den bli fingervarm. Smula jästen i en bunke, tillsätt strösocker och salt och låt jästen smälta. Häll i degspad, olja, bakpulver, majsstärkelse, vetemjöl och stött anis efter smak. Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa 50–60 minuter. Kavla ut degen cirka 1–2 centimeter tjock och skär ut ”grisar”, rektanglar med två snitt på ena sidan. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Hetta upp oljan till 180°C. Mät med hushållstermometer eller en bit vitt bröd som ska få fin färg och bli knaprig på runt en minut. Fritera gyllene på båda sidorna, lägg inte i för många åt gången eftersom temperaturen då sjunker. Använd en hålslev eller liknande för att ta upp dem. Lägg på papper först och vänd sedan i socker. Redaktionens kommentar: Om du vill göra receptet glutenfritt så tänk på att i just jäsdegar kan det vara knepigt att byta ut vetemjöl mot glutenfritt alternativ rakt av, du får prova dig fram. Ett tips är att tillsätta psylliumfrön för att ersätta glutenet. Det brukar räcka med en jäsning när man använder glutenfri mix. Chokladtårta med saffransglasyr En mörk chokladbotten passar bra med den söta saffranstryffeln och kombinationen gör att den passar fint på nyårsbordet. Hittar du inte vit choklad kan du använda en enkel chokladtryffel med 200 g mörk eller ljus mjölkfri choklad och 1 dl sojagrädde. Koka i så fall upp grädden och tag av från plattan, bryt ner chokladen och låt den smälta. Häll sedan över chokladtårtan och låt svalna helt innan den serveras. 100 g margarin 1 dl vatten 100 g choklad 1 dl kakao 0,5 dl sojagrädde 0,5 dl majsstärkelse 1,5 dl strösocker 2 dl florsocker 1,5 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 krm salt SAFFRANSTRYFFEL 0,5 dl sojagrädde 1⁄2–1 kuvert saffran 200 g smält vit choklad 1 msk vetemjöl Smörj och bröa en form med kakao. Koka upp margarin och vatten i en kastrull, tag av plattan och bryt ner chokladen. Rör ner kakao. Vispa ihop sojagrädde och majsstärkelse och rör ner i chokladsmeten. Blanda strösocker, florsocker, vetemjöl, bakpulver och salt, rör ihop med chokladsmeten och häll i formen. Grädda i mitten av ugnen i 175°C i 20–25 minuter. Platta till kakan med baksidan av en sked så att kakan blir helt slät och låt den därefter kallna. Koka upp grädde och saffran och låt stå tills saffranet löst sig. Häll ner smält choklad och mjöl. Tryffeln ändrar färg men bör inte skära sig helt tack vare mjölet. Bred tryffeln över chokladkakan. Kyl för att stelna, tryffeln återgår då i färgen. Redaktionens kommentar: För glutenfritt recept, byt ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri fin mix. 19 ▲