Allergia 1
Författarens tips CHOKLAD MED EN KAKAOHALT över 6
0 procent är ofta mjölkfri. Mörk blockchoklad är i de fl esta butiker mjölkfri och är lämplig om man ska värma chokladen i ugnen. Ljus choklad, som mjölkchoklad eller vit choklad, fi nns från fl era märken, bland annat MooFree, Plamil, Bonvita, och Organica. Chokladdroppar (chocolate chips) fi nns i mörk choklad från Odense. Vit och ljus choklad fi nns hos till exempel: • www.veganlife.se • www.goodstore.se • www.astridochaporna.se Kolapaj Det här är en väldigt söt paj som passar bra med ett syrligt tillbehör som till exempel färska eller frysta lingon. Ättiksspriten gör att sockret i kolan inte kristalliseras och har du ättikssprit med en procent halt på 24 hemma tar du istället 1 kryddmått. Den går också bra att utesluta. Vill du göra godiskolor häller du upp smeten i en form av bakplåtspapper på mellan 15x15 till 20x20 cm och låter smeten svalna. Klipp därefter i bitar och vira in i bakplåtspapper. PAJSKAL 3 dl vetemjöl 1 dl fl orsocker 1 tsk mald kanel 1–2 krm salt 125 g margarin ev. 1–2 tsk vatten KOLAFYLLNING 2 dl sojagrädde 2 dl ljus sirap 2 dl strösocker 50 g margarin 0,5 tsk ättikssprit (12 %) Till servering 0,5 tsk fl ingsalt färska eller frysta lingon 20 Blanda vetemjöl, fl orsocker, kanel och salt, tärna ner kallt margarin och nyp ihop till en deg. Tillsätt extra vatten bara om degen är för torr. Kavla ut degen på bakplåtspapper och fl ytta sedan över till pajformen. Nagga bottnen med en gaffel och frys skalet i minst 30 minuter. Grädda i 200°C tills kanterna är gyllene, mellan 12–18 minuter. Koka upp grädde, sirap och strösocker för kolafyllningen. Koka tills smeten håller för ett kulprov. Tag av från plattan och rör ner margarin och ättikssprit. Vispa smeten någon minut tills den blivit ljusare. Häll i det kalla pajskalet. Kyl i minst 60 minuter och kolan stelnat. Strö över till exempel fl ingsalt eller lingon vid servering. Redaktionens kommentar: För glutenfritt recept, byt ut vetemjölet mot en något ökad mängd glutenfri fi n mix. Ha mjölade händer när du nyper ihop degen. Ha gärna plastfolie mellan degen och kaveln och ett mjölat bakbord när du kavlar. Recepten i boken är framtagna med sojamjölk och sojagrädde men det går utmärkt att byta mot till exempel havreeller mandelprodukter. Margarin syftar på de mjölkfria margarin som fi nns i handeln. Smält margarin bör ej bytas mot fl ytande margarin. Sojafärskosten som används är Tofulines Creamy spread original. Vinn en bok KAROLINA TEGELAAR är bonddottern som blev mjölk allergiker och vegan. Klassiska julkakor är hennes sjunde bok med recept på bakverk utan ägg och mjölk som ges ut på det egna förlaget Kakafoni. Allergia lottar ut fem exemplar av boken, skicka namn och adress till allergia@ astmaoallergiforbundet.se eller Allergia, Box 17069, 104 62 Stockholm, senast den 2 januari. Märk meddelandet "Utlottning". COLOURBOX ▲