Allergia 1
Favoriten på VÅRT julbord Traditionerna kring jul
firandet är starka, inte minst vad gäller maten på julbordet. Med matallergier i familjen kan man få trixa lite med ingredienserna för att alla ska kunna äta de klassiska rätterna. Här berättar tre familjer hur just de har gjort. TEXT LENA GRANSTRÖM FOTO JENS SØLVBERG – Det blir flera olika varianter av rätterna Rödbetssallad Leenu Hernejärvi, Stockholm och dottern Emma Hernejärvi, 23 år, Uppsala. V 4 i brukar åka till mina föräldrar i Finland och fira jul, säger Leenu. Där är det främst min mamma som står för maten, men vi hjälps ju alla åt. – Vi blir ett 20-tal släktningar som träffas och eftersom vi är många som har olika typer av matallergier så blir det flera olika varianter av rätterna. Vi gör förstås de klassiska finska lådorna; morots-, kålrots- och potatislåda. – Rödbetssalladen, som också alltid finns på julbordet, är naturligt gluten- och mjölkfri. Vi gör en grund och sedan gör vi separata byttor där lök, sill och äpple finns med. 250 g potatis kokt med skal, skalad och tärnad 1 morot, kokt med skal, skalad och tärnad 500 g inlagd rödbeta, tärnad cirka 10 skivor smörgåsgurka, tärnad 1,5 msk rödbetsspad från burken (med ättika) en nypa salt 1/2 gul lök, hackad 1 syrligt äpple, skalat och tärnat 2 inlagda sillfiléer, tärnade i små bitar vispad grädde, alt. laktosfri, alt. havregrädde en aning rödbetsspad för att färga grädden rosa Gör grunden med potatis, morot, rödbeta och gurka. Blanda i rödbetsspad och smaka av med salt. Tål inte alla lök, tillsätt den till en del av rödbetssalladen i egen bytta. Tål inte alla fisk, tillsätt fisk endast till en del av rödbetssalladen i egen bytta. Tål inte alla rått äpple, tillsätt den till en del av rödbetssalladen i egen bytta. Servera grädden i en egen bytta.