Vallentuna Nya 1
8 Torsdag 12 maj 2022 Rishögar efter skogsavverkn
ing väcker frågor bland boende i Karby Det har avverkats skog i Karby och stora högar har lämnats kvar – utan att boende i området vet varför. – Det har varit någon firma här som kommunen anlitar och avverkat ganska mycket. Det har man nog gjort för att få undan stora träd som kan blåsa omkull och ned på villorna. Men sen har man inte gjort rent efter sig. Det ligger ris överallt, säger Bert Andersson, som bor i området nära skogen. Att man tagit ner träd kan han förstå, men det han undrar är varför så mycket ris och buskar ligger kvar. Efter påstötningar på Vallentuna kommun, från invånarna i området, har några skogsmaskiner varit tillbaka. – Då plockade de ganska mycket, men sen tog de inte reda på det, utan körde in det i skogen och tippade det. Jag begriper inte varför de dumpat det i skogen, säger Bert Andersson. Anders Dagsberg är kommunekolog på Vallentuna kommun. Han berättar att skogsavverkningen i Karby-Brottby är en del av kommunens arbete med att ta hand om bebyggelsenära natur. För vart och ett av kommunens tätortsområden finns en skötselplan och vart tionde år återkommer man till området. Förra året arbetade man i Lindholmen och Karby-Brottby och i år är det dags för Ekskogen och Kårsta. – När vi avverkar skog vill vi ta allt på en gång. Det gör att vi lägger upp det och sen hämtar vi allt med lastbil på samma gång. Vi hämtar på flera ställen tills det är klart, säger Anders Dagsberg. RISIGT. Bert Andersson som bor intill skogen gillar inte rishögarna som lämnats kvar. Foto: Roffe Andersson Vid gallringar närmast bebyggelse tas det mesta av riset bort, flisas och säljs som biobränsle. Att en del högar nu ligger kvar kan enligt Anders Dagsberg bero på flera saker. – Det vi gallrar ska tas emot någonstans. Ibland blir det stopp, de vi lämnar till kan inte ta emot och då kan vi inte ha det liggandes på en lastbil och vänta, därför ligger det kvar i skogen. Ibland lämnar kommunen också kvar högar i skogen – med flit. – Det är bra för den biologiska mångfalden att en del lämnas kvar. Andra djur använder sig av det. Svampar och insekter får möjlighet att fortplanta sig i döda träd, fåglar hittar mat i stammarna och sen är kretsloppet igång, säger Anders Dagsberg. Kan det vara brist på information till kommuninvånarna, som gör att de hör av sig och undrar varför ris och döda träd ligger kvar? - Vi informerar när de ska börja avverka, hur och varför. Det blir en gräns för hur mycket man kan informera om. Det ingår ju i kommunens uppgift att ta hand om skogen och gör vi inte det, ja då får vi samtal från andra som är missnöjda, säger Anders Dagsberg. Anneli Leijel anneli@vallentunanya.se Fakta: Kommunen avverkar skog Vart tionde år ses kommunens bostadsnära skogar över och underhålls. Hur det sker regleras i skötselplaner. Bland annat beskärs och fälls träd som riskerar att falla ner vid gång- och cykelvägar. För att gynna den biologiska mångfalden lämnas en del döda träd kvar. I dessa trivs svampar och insekter. Efter avverkningen kan skogen upplevas som ostädad. Ibland lämnas ris och grenar kvar med flit, för att brytas ned och återföra näring till marken. En del ris ligger kvar för att torka innan det körs bort. Källa: Vallentuna.se Veckans företagsbesök var färgstarka och ljuvliga Då befinner vi oss en bit in i maj och våren känns på allvar ha kopplat grepp om naturen med värmande sol och färger. Apropån färger var det något som det gavs en rejäl dos av under förra veckans företagsbesök som kommunstyrelsens ordförande Parisa Liljestrand och jag gjorde. Ett första besök gjordes hos Pia Bergvall Lundén som har startat och driver Orginella Original. Pia skapar färgglada motiv till allt som ger det där extra i hemmet och på arbetsplatsen. Magnus Isberg. Foto: Uffe Lindeborg Alla entreprenörer har sin berättelse om hur de började och det är alltid lika imponerande av att höra det där tillfället när steget tas ifrån exempelvis en fast och trygg anställning till att förverkliga en affärsidé. Detta gjorde Pia och hennes produkter och design exporteras nu till exempelvis Sydkorea, USA och Japan. Fredagsförmiddagen bjöd på ytterligare ett besök med färg hos Susanne Olsen som driver Ljuvliga Bakverk. Här fick vi också chansen att pröva på ett hantverk med krav på noggrannhet och kreativitet, att baka! För mig är kunskapsnivån för att baka på den nivån att jag köper ICAs pizzadeg och rullar ut på plåten för garnering och kallar det hemmagjord pizza, så jag var ödmjuk inför uppgiften. Men tack vare Susannes vägledning lyckades Parisa och jag att samtidigt baka Grekiskt Lantbröd, Toscakaka, chokladdoppa, vispa ihop maräng och mycket mer. Kul var det också! Även Susanne har sin berättelse om hur hon mitt under Pandemin tog möjligheten att starta sitt företag och har nu en mycket uppskattad verksamhet. Ljuvliga Bakverk ligger mycket lantligt strax norr om Lindholmen och här får besökaren njuta av goda bakverk och fin natur i Susannes trädgård. Det går även att beställa skräddarsydda tårtor. Magnus Isberg Näringslivsstrateg magnus.isberg@vallentuna.se Fotnot: Denna kolumn i Vallentuna Nya är en privat betraktelse av Magnus Isberg som speglar det vardagliga arbetet som kommunens länk till näringslivet.