Månadens skörd maj 1
UTBLICK Fasta och festa vid ramadan Fastemånaden
ramadan är en helig högtid för världens muslimer. Matinspiratören Khadija Mahmoud berättar vad man brukar äta när fastan bryts och vad som kan dukas upp under festen eid al-fitr. TEXT: KAJSA NYQVIST E nligt islam är ramadan månaden då Koranen för första gången uppenbarades för profeten Muhammad. Ramadan inträffar den nionde månaden i islams kalender och flyttar sig elva dagar bakåt varje år enligt den västerländska kalendern. I år inleddes ramadan 2 april och avslutas 2 maj. Under ramadan fastar de muslimer som deltar från soluppgång till solnedgång. Månadens skörd pratade fasta och somalisk mat under ramadan och eid al-fitr med Khadija Mahmoud. Hon driver bloggen och det inspirerande Instagramkontot Khadijaskitchen.se och hon har även skrivit kokboken Khadijas Kök: Recept från Östafrika. Berätta om ramadan! – Fastan, sawm, under ramadan innebär inte att vi som fastar svälter oss. På dagarna fastar vi från morgon till kväll och bryter fastan efter solnedgång och före solens uppgång. Efter solnedgången äts måltiden iftar som betyder ungefär frukost. Precis före gryningen äter vi i stället måltiden suhur. På dagarna varken äter eller dricker vi, inte ens vatten! Muslimer fastar under ramadan av sympati för de fattiga och hungriga, de som inte kan äta tre mål mat om dagen. De ska förutom fastan be fem gånger om dagen, vara extra hjälpsamma och gärna skänka pengar till behövande. 18 Khadija kom till Sverige från Somalia 2004. Hon understryker att även om ramadan är gemensamt för muslimer så har alla sina egna traditioner utifrån land och familj när det handlar om maten. Vilka fastar inte? – Äldre, barn, sjuka och ibland även gravida och kvinnor som ammar sina nyfödda. Kvinnor fastar inte heller hela månaden eftersom vi inte fastar under menstruationen. Det är enklare att genomgå ramadan här i Sverige, mycket på grund av vädret. I Somalia är det så varmt vilket gör att man blir tröttare utan mat och dryck. 05/2022 MÅNADENS SKÖRD