Månadens skörd maj 1
RÄTT PÅ RÅVARAN Växtrikets ståtligaste primör Är
det en frukt? Är det ett bär? Nej, det är säsongens mest ikoniska grönsak som nu tar plats i fler rätter än bara desserter. Följ med när vi tar reda på allt om rabarbern! TEXT: ALICIA WENNSTIG FOTO: SIMON HELLSTEN V i vet hur de ser ut, de magnifika bladen som växer upp ur marken likt stora, gröna buketter. Men det är inte rabarberns blad vi vill åt – det är de syrliga stjälkarna som vi använder i säsongens rätter! Och då pratar vi om mer än bara paj och saft. Få smaker associeras med svensk försommar så som nyplockad rabarber, med trots detta har den faktiskt sitt ursprung i norra Asien. I Sverige förekom odlingar redan på 1600-talet och vid den tiden ansåg man att rabarbern var en medicinsk växt. Vad den kunde bota är och förblir tyvärr oklart. Något som vi däremot vet med säkerhet är att en rabarberstjälk är källa till fibrer och kalium. Fibrer kan ge en längre mättnadskänsla och är också bra för tarmarnas funktion. Kalium är viktigt för att vårt nervsystem ska fungera optimalt men också för muskelarbete. Så även om 1600-talets tro på rabarber som medicin är borta kan du med gott samvete äta dina stjälkar. Den svenska rabarbersäsongen börjar i april med spröda, fina och rödaktiga stjälkar. Allt eftersom tiden går blir rabarbern allt grövre och kraftigare, tills den sista stjälken skördas i augusti. Då kan det vara en god idé att skala stjälken innan du använder den. Säsongsavslutningen brukar infalla i augusti. Rabarberns läckert syrliga smak är ett unikt och effektfullt inslag i matlagningen. MÅNADENS SKÖRD 05/2022 23 Men för att tämja den vildvuxna syrligheten behöver man balansera upp den. Genom att koka kräm, baka paj, sylta, eller safta stjälken, så görs detta med hjälp av socker. Men visste du att rabarbern även är god i egeninlagd sill, curd och chutney? En rabarberchutney med chili och honung smakar fantastiskt gott till det grillade, och ännu godare blir det serverat med en sommarsallad på tunt hyvlad, citron- och honungsmarinerad rabarber, färskpotatis samt krispiga sockerärtor. Om du vill bjuda på något riktigt läskande att dricka till är en rabarberlemonad att lägga på minnet. Det är en syrlig, söt och somrig dryck som passar lika bra i picknickkorgen som till fördrink. Förutom en fin skopa strösocker är rabarberlemonaden god att smaksätta med lime, citron, vaniljstång, fläder eller jordgubbar. Ta tillfället i akt nu i början av säsongen för färgens skull. Den tidiga röda rabarbern skapar nämligen en lika röd lemonad! Trots att vi nu befäst att rabarbern är en grönsak, så bör den som i matbutiken letar efter de pigga försommarrabarberna slänga ett extra öga bland frukten. Där ligger de spänstigt smakfulla stjälkarna, redo att förgylla både din grillpremiär och sommardessert! SÄSONG Svensk rabarber kan skördas från slutet av april till en bit in i augusti. TILLAGNING Rabarber fungerar utmärkt att koka till kräm och saft, göra chutney av eller lägga på grillen. Tunnhyvlad och marinerad med honung, citron och olja ger rabarbern en fräsch syra till salladen. PASSAR MED Söta smaker som honung och ljus sirap som balanserar upp syran, samt jordgubbar, vanilj, kardumma och mandel. FÖRVARING Håller sig fin i kylskåpet i ungefär en vecka. För längre hållbarhet: Skär upp i bitar och frys in. Tre recept med rabarber hittar du på nästa uppslag! •