NG Malmö 1
Krog LIVET I LOKSTALLARNA De gamla järnvägsverkst
ädernas nya liv har mognat och ser ut att utvecklas ytterligare i takt med Malmös framtida planer för Kirseberg och Ellstorp. TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN DET ÄR INTE på grund av fottrafik och en jättelik genomströmning av besökare som de flesta av hyresgästerna har sökt sig till de 100 år gamla tegelbyggnaderna i Kirseberg. Det är snarare för att vara en del av ett kreativt kultur- och hantverkscentrum. Anna-Karin Eklund jobbar med Lokstallarna för hyresvärden Jernhusen. Vi räknade med att hon kunde förklara lite om både livet, deras ambitioner och stadsdelens framtidsplaner. – 2018 BÖRJADE JERNHUSEN öppna upp platsen för hela Malmö. Tidigt attraherade den väldigt speciella miljön entreprenörer inom kultur, hantverk och mat. Så istället för att från början ha en väldigt definierad idé kring innehållet ville Jernhusen och Malmö stad bjuda in till nya idéer och tankar. Detta har inneburit att nya verksamheter har kunnat växa till sig och lusten att vilja testa olika lösningar här är stor. Kulturupplevelser får oss verkligen att vilja träffas och umgås där mat och dryck för oss samman. Vi ser på kultur som ett brett begrepp som även inbegriper matkultur, dryckeskultur, odlingskultur och så vidare. Vi ser positivt på fortsatt utveckling av mat- och dryckeskulturen i området som kan representera hela värdekedjan från odling, förädling, försäljning till servering kombinerat med kulturupplevelser. Redan idag talas det om en speciell anda i Kirseberg som präglas av omtanke om människa och miljö, gemenskap och nyfikenhet. Hur ser ni på utvecklingen som varit och hur vill ni att projektet ska utvecklas under de närmaste åren? – Inriktningen är att vissa av de befintliga byggnaderna ska inrymma verksamheter 82 NÖJESGUIDEN | NR 9, 2021 som en så kallad mellananvändning under utvecklingsfasen, men där del av verksamheterna även kan bli långsiktiga. På så sätt ges möjlighet att skapa en destination och ett flöde till hela Kirseberg vilket i sin tur kommer att koppla samman Kirseberg med övriga Malmö. Hur spelar Malmö Stads framtidsplaner med Kirseberg in i er egen strategi och planering? – Vi arbetar och har arbetat tillsammans med staden i utvecklingen av den Fördjupade Översiktsplanen som antogs i februari för området. Vi startar nu det gemensamma arbetet med att utveckla den första detaljplanen för området och vi arbetar utifrån en gemensam vision för att skapa en trygg, varierad och inkluderande stadsmiljö. AKTÖREN FILIP ÅKERBLOM och Lilla Kafferosteriets vision var ursprungligen att utveckla kaffedrickandet i Sverige. Jag frågar om det fortfarande är samma mål de jobbar efter. – Att utveckla vårt kaffedrickande i Sverige tar generationer. På samma sätt som mina föräldrar drack rött, vitt och rosé dricker folk kaffe idag på samma sätt, ljusrostat, mellanrostat och mörkrostat. Missionen är fortfarande att få oss att välja kaffe efter den smak vi gillar inte vilket varumärke. Kaffe från Brasilien smakar som nötter och choklad. Kaffe från Kenya smakar som svarta vinbär. Själv dricker jag kaffe från Centralamerika på morgonen och kaffe från Sydamerika på eftermiddagen. Kan du sammanfatta era upplevelser i Lokstallarna? – Lokstallarna var tomma fabrikslokaler innan vi flyttade dit som det regnade in i och var oisolerade. Vi har fått investera rätt mycket för att kunna använda dem till vår verksamhet. Men idag skulle jag säga att det är Sveriges finaste kafferosteri. Om du ser fem år framåt, vad är dina förhoppningar på vad Lokstallarna och området här omkring ska ha utvecklats till? – Vi kommer fortsätta bedriva vårt rosteri men kommer utveckla verksamheten med servering och kanske andra angränsade verksamheter i takt med att området förändras. GRUNDEN TILL MALMÖS nya streetfoodcentrum Matverkstaden lades under våren 2021. Bakom projektet ligger den prisbelönte Malmökocken Tomas Gustafsson. Vad är ditt förhållande till gatumat? – Gatumat har alltid varit intressant och jag har ätit det om det har erbjudits, bästa gatumaten har än så länge varit i Tokyo och en helt fantastisk upplevelse på Reffen i Köpenhamn med pommes. Att även ta detta med sig in i restaurangköket och göra det på annat sätt än gatumat är utmanande och intressant. Hur många gäster har ni på en bra dag? – På en bra dag så har vi cirka 300-500 gäster. Men vi kan ta emot ett par hundra gäster till. Berätta vad dina tankar var angående att ta hand om en gatumatsmarknad på Lokstallarna? – Att kunna erbjuda ett varierat utbud med bra kvalité och få ett flöde av besökare som kan äta vad de är sugna på sen att de nästa gång kan prova något annat, även om de är fler i sällskapet så är det bra variation på utbudet. Har haft det i åtanke en längre tid och äntligen så är det igång, det har saknats här ute i Östra Malmö men hoppas på större fokus här på detta hållet nu. Att få ha en rörelse i dessa lokaler på Lokstallarna som näst intill är orört är oerhört inspirerande, det är fantastiskt att få till detta koncept och att få sätta det på kartan. Vad hoppas du att Lokstallarna och området runt omkring kan utvecklas till? – Jag hoppas att det utvecklas till ett ställe där man kan komma och kolla in konst, äta något, dricka något, ta en fika och vara sig själv. Vi hoppas också på att kunna utveckla vårt koncept till nästa år, vi har en hel del ideér framåt men det kan jag berätta om nästa gång.