Nöjesnytt Växjö 1
sommarfest Med årets vackraste tid som inramning
är det hur kul som helst att bjuda in till sommarfest. Gör det enkelt och plocka några av våra föreslagna rätter till en liten buffé. LANGOS 18 st. 25 g jäst 3 dl fingervarmt vatten 1 kokt potatis 7 dl vetemjöl 1 tsk salt 2½ dl rapsolja 2 vitlöksklyftor 50 g Arla® Svenskt Smör 2 dl Arla® gräddfil 1 rödlök ½ dl hackad färsk gräslök 80 g svart eller röd stenbitsrom Lös upp jästen i vattnet i en bunke. Riv ner potatisen och tillsätt mjöl och salt. Knåda ihop till en jämn deg och låt vila övertäckt 30 min. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela degen i 18 bitar . Kavla ut dem till ovaler och låt jäsa ca 10 min på väl mjölade bakplåtspapper. Värm oljan i en tjockbottnad panna och låt det bli 140°. Fritera bröden i omgångar 1-2 min på varje sida tills färgen är gyllengul. Lägg upp dem hushållspapper. Smält smöret och pressa ner vitlöksklyftorna. Skala och hacka rödlöken. Pensla bröden med vitlökssmöret och toppa med gräddfil, rödlök, gräslök och stenbitsrom. TABBOULEH MED DILL 4 portioner 1 dl bulgur 150 g Apetina® vitost 1 dl valnötter 6 tomater 1 gurka 1 dl hackad färsk dill 15 svarta oliver saften av ½ citron 3 msk olivolja 1 tsk salt Koka bulgur enligt anvisning på förpackningen. Bryt osten i mindre bitar. Grovhacka nötterna. Skär tomaterna i grova bitar. Skala, dela och kärna ur gurkan. Skär den i halvmånar. Blanda ihop alla ingredienser till tabbouleh. Sätt ugnen på 200° Spreja 12 minimuffinsformar med smör&rapsolja. Skala och finhacka löken. Bryn löken i smör på svag värme tills den har fin färg. Vispa ihop ägg och grädde, salt och peppar. Strimla skinkan. Vänd i skinkan, ost och persilja i äggsmeten. Fördela smeten i formarna. Grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Fyllning: 100 g Arla® färskost paprika Arla® Smör&rapsolja spray Blanda ihop alla ingredienser till färsen. Forma 12 ovala biffar. Platta till dem och fördela färskosten på färsen. Lägg ett grillspett på varje och nyp ihop till en järpe runt spetten. Spraya ev lammfärsspetten med smör-&rapsolja spray innan de grillas. Grilla ca 5 min på varje sida. MINIFRITTATA 12 st 1 Arla® Smör&rapsolja spray 1 gul lök 1 msk Arla® Svenskt Smör 4 ägg ½ dl Arla® vispgrädde 1 krm salt 1 krm svartpeppar 75 g rökt skinka 75 g riven Arla® Svecia ½ dl hackad bladpersilja GRILLADE LAMMFÄRSSPETT MED FÄRSKOST 4 portioner 500 g lammfärs 2 msk hackad färsk mynta 1 tsk chili flakes 1 krm svartpeppar 1 ägg 1 tsk salt LAXCARPACCIO MED FLÄDER 4 portioner 300 g laxfilé 2 msk konc fläderblomssaft rivet skal och saft av ½ citron 1 krm strösocker 2 krm salt ½ krm svartpeppar 2 betor, gärna olika färg färsk dill Senapskräm: 2 dl Arla Köket® crème fraiche 1 msk skånsk senap 1 msk hackad färsk dill salt svartpeppar Låt laxen ligga i frys minst 24 tim. Rör samman ingredienserna till senapskrämen. Skala och skiva betorna tunt och lägg i kallt vatten så de blir krispiga. Halvtina laxen och skär den i tunna skivor. Lägg dem på ett stort fat. Blanda fläderdryck, citronskal och -saft, strösocker, salt och peppar och häll det över laxen. Klicka senapskrämen mellan skivorna och garnera med betor och plockad dill. FLÄDERPANNACOTTA 6 portioner 2 gelatinblad 1½ dl Arla® vispgrädde ½ dl konc fläderblomssaft 2 msk strösocker ½ krm vaniljpulver 2 dl Arla® gräddfil Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 5 min. Koka upp grädde, saft, socker och vaniljpulver i en kastrull. Rör ner gelatinbladen i grädden. Rör i gräddfil och låt svalna något. Fördela i små glas och låt stå i kyl ca 3 tim. Servera gärna med färska bär och krossade mandelskorpor. KÄLLA: ARLA 62 | nöjesnytt