STT 1
16 Runt Åsunden - bilaga som medföljer STT Vecka
22 onsdag 27 maj 2015 LOKALPRODUCERAT Fler nya medlemmar i Sjuhäradsmat SJUHÄRAD Jan Möller är ordförande i föreningen Sjuhäradsmat. Vad är Sjuhäradsmat? – Det började som ett Leaderprojekt 2001 där man helt enkelt samlade ihop producenter av lokalproducerad mat. Då var det ett 30-tal småföretagare. 2005 formaliserades arbetet och en ekonomisk förening bildades. Nu är det över 80 medlemmar som organiserat sig för att stärka upp och stötta varandra med utbildningar, gemensamma projekt och annat. Hur ser intresset ut för lokalproducerad mat? – Bara de senaste åren har vi fått in en hel del medlemmar i föreningen som är helt nya i branschen och det vittnar ju om att det här är något som växer. Jag tror att folk blir alltmer intresserade av att veta varifrån maten kommer. Dessutom verkar det som att människor mer och mer köper exempelvis grönsaker under ”rätt säsong”, så att säga. Allan Myhré och David Molarin arbetar numera halvtid med sin hobby: kaffe. Det anländer i säckar och rostas i Ulricehamn. ANNA THEANDER Kaffeintresset blev eget rosteri ULRICEHAMN Två likasinnade möttes på ett tryckeri och fann varandra genom kaffeintresset. Det blev upprinnelsen till Stadens kafferosteri, som nu förser butiker, caféer och företag i bygden med Ulricehamnsrostat kaffe. David Molarin hade en dröm. Han skulle jobba med kaffe. Tills vidare började han jobba på tryckeri – och på fritiden drev han en ”hemsida för kaffenördar”, som han säger. – Jag hade en femårsplan och tänkte mig nog ett café eller kaffebar egentligen. Men så började jag på LHtryck. Där hörde jag talas om en kille som hette Allan och som var tjänstledig från tryckeriet och jobbade med kaffe i Australien. Det var allt jag visste, jag hade ingen aning om vem han var, säger David. På andra sidan jordklotet hade Allan Myhré skaffat en baristautbildning och arbetade på ett café. Men så kom han tillbaka till Ulricehamn och sin tjänst på LH-tryck. Och resten är, som man brukar säga, historia. Tryckeriets vd Erik Andersson konstaterade att plötsligt pratades det bara kaffe på rasterna. – Till slut sa han: ”Vi får göra något åt det här. Vad Fler producenter av Sjuhäradsmat kostar en kafferost?”, berättar Allan. Och så kom det sig att en rost inköptes och en del av papperslagret på företaget delades av för det nya lilla företaget. Stadens kafferosteri hade sett dagens ljus. David och Allan arbetar idag deltid på rosteriet och kombinerar det med annat – David med arbetet på tryckeriet och Allan med pappaledighet och det företag han driver tillsammans med sin sambo. Varje vecka kommer en lista på vilka bönor som finns i lager. – Vi beställer inte varje vecka utan gör en stor beställning ungefär varannan månad. Och så tar vi hem proÄn så länge är det ganska småskaligt, kaffet rostas i lokalen i Ulricehamn och finns i en del butiker och på caféer i Sjuhäradsområdet, men också i Stockholm och Göteborg. Man har också börjat satsa på att sälja in varan till företag. ver och testar. Men generellt kan man väl säga att vi har ett basutbud som vi alltid tar hem och sedan kompletterar vi med lite andra bönor till våra olika blandningar, berättar David. Att de satsade på sitt intresse har de inte ångrat. Men möjligen att de inte redan från början satsade på en större maskin. – Vi får nog börja kolla efter en större rost snart! Text & Foto: ANNA THEANDER redaktion@stthuset.com DALSTORP BEHÖVDE MER UTRYMME KNÄTTE VILLE VETA KÖTTETS URSPRUNG Borrarps Gårdsglass tillverkar glass på mjölken av gårdens egna kor. Än sker produktionen av de drygt 40 sorterna på Borrarps gård men under sommaren flyttas glasstillverkningen över till Intorps säteri som paret Trawniczek tog över härom året. – Det räckte inte till längre. Vi behövde helt enkelt mer utrymme, berättar Gitta Trawniczek som främst säljer glass via återförsäljare men också drömmer om butik och café hemma på Intorp i framtiden. Kontakterna inom föreningen Sjuhäradsmat är värdefulla, tycker hon, och har inneburit en del samarbete. Bland annat har man gjort ölglass, honungsglass och rabarberglass med hjälp av andra lokala producenters produkter. Knätte Närproducerat säljer köttlådor från egna djur. Peder Strålin berättar att det egentligen började med att hans familj själva tyckte det kändes viktigt att veta varifrån köttet kommer: – Det är i väldigt liten skala men jag har väl hållit på i sju, åtta år nu. Framförallt handlar det faktiskt om att det är roligt att kunna erbjuda kött från närområdet. Gården är ju inte längre bort från kunderna än att de kan komma hit och titta, om de vill det, säger han. TVÄRRED HAR ETT 30-TAL BISAMHÄLLEN Monica Johansson och maken Thomas driver Johanssons Bigårdar. Det började med att Thomas började hålla bin för ett 20-tal år sedan men intresset låg sedan vilande några år. – För några år sedan startade vi upp igen och nu har vi ett 30-tal samhällen runtom i Tvärred. Man kan ju inte ha för många på samma ställe! Det blir honung som vi säljer lite olika varianter av, även flytande och smaksatta. Mest är det via återförsäljare i Sjuhärad och även i Göteborg och vi finns också med litegrann vid marknader och torghandel, berättar Monica som dessutom nyligen breddat sin verksamhet genom odling och försäljning av blåbär och hallon tillsammans med en vän. ENKÄT: ANNA THEANDER/FOTO: ANNA THEANDER & PRIVAT Några frågor