Allergia 1
PLOCK Vad är en STENFRUKT? FOTO COLOURBOX DE FEM
SOM RÄKNAS ● I KORS MED BJÖRK. Det man ur allergiSYLT KAN GÅ BÄTTRE ● TILLSÄTT VÄRME. Upphettning av den frukt man är allergisk emot kan ibland göra det lättare för kroppen att acceptera den. De allergiframkallande proteinerna förändras lite, men det är inte tillräckligt för alla. Har du tur så hör du till dem som kan äta körsbärssylt även om du inte kan äta de färska bären. synpunkt brukar mena med stenfrukter är aprikos, persika, nektarin, plommon och körsbär. Det är ovanligt att man är allergisk mot dem i första hand utan man får oftast en korsreaktion vid björkpollenallergi. STOR OCH PLATT KÄRNA ● SAMMA FAMILJ. Det finns en rad frukter som botaniskt räknas som stenfrukter, till exempel mango. De har dock inte proteiner som liknar dem i aprikoser, persika, nektarin, plommon och körsbär, vilket är det som har betydelse för allergiker. POLLEN VID MEDELHAVET ● OVANLIGT I NORDEN. Man kan vara allergisk mot oliver, men det är vanligare i Medelhavsområdet. Inte ens där är det särskilt vanligt förekommande som mat allergi, men däremot som pollenallergi. GRÖNSAK, FRUKT ELLER MITTEMELLAN? ● GOD OCH GRÖN. Trots sin stora kärna är avokado ingen stenfrukt, utan botaniskt sett ett bär i familjen lagerväxter. Avokado kan korsreagera med latex och Benjaminfikus. Avokado innehåller biogena aminer, vilket en del kan vara överkänsliga mot. 5