Buffé 1
SMAK grön sparris TIPS – Sparris med misosmör: Rö
r ihop 50 g rumsvarmt smör, 1 msk misopasta och 2 krm salt. Bryt ev av den nedre torra delen på 2 knippen sparris à 250 g. Strimla 2 salladslökar och fräs dem hastigt i 2 tsk olja. Koka sparrisen i lättsaltat vatten 2 minuter eller grilla några minuter. Servera med smöret och toppa med salladslök. – Så förlänger du hållbarheten: Snitta sparrisens ände och förvara ståendes i ett glas med kallt vatten. – Så kokar du sparris: Låt koka under lock i saltat vatten 2–3 minuter och lägg i isvatten. Servera direkt. FÖRVARA RÄTT Mörkt och kallt, runt 2 °C, i kylen. ALLT DU BEHÖVER VETA DEN KLOROFYLLRIKA PRIMÖRFAVORITEN sparris odlades redan för 6 000 år sedan i Egypten, men det var först på 1700-talet som den började odlas i Norden. I Sverige skördas sparris bland annat på Gotland, i Bohuslän och längs Upplands kust. Den svenskodlade sparrisen finns att få tag på under maj och juni månad. Grön sparris består till största del av vatten men är rik på vitamin A och C samt mineralerna kalium, fosfor och zink. Den bleka, nedre delen av sparrisen kan med fördel brytas av då den ofta är smaklös och träig i konsistensen. Sparris passar utmärkt att grilla, koka eller steka. SMAKKOMPISAR CITRON SMÖR MANDEL ÄGG FÖLJ MED PÅ en djupdykning i den späda sparrisens värld. RECEPT FLARN MED SARDELLER OCH SPARRIS 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 1 ½ dl ricotta Visste du att... … sparris sorteras efter tjocklek i tre olika kategorier: tunn, medel och tjock? … sparrisen kan förekomma vilt längs stränder och vägkanter, även om det är sällsynt? … först tre år efter att sparrisplantan satts kommer den första skörden? … sparrisknoppen vänder sig mot solen på morgonen? 1 ägg 1 dl finriven parmesan 1 ½ msk sardellcrème 1 rulle kyld smördeg 250 g 2 knippen grön sparris à 250 g ½ dl hackad mynta ½ dl hackad basilika 2 msk olivolja GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200 °C. Rör ihop ricotta, ägg, parmesan och sardellcrème till en slät kräm. 2. Rulla ut smördegen på en bakpappersklädd plåt. Nagga degen med en gaffel. Bred på krämen. Grädda ca 15 minuter tills degen puffat upp och fått fin färg. 3. Bryt ev av den nedre torra delen på sparrisen. Koka i lättsaltat vatten ca 2 minuter. Häll av och vänd runt med örterna och olivolja. Toppa flarnet med sparrisen och strö gärna över extra örter och flingsalt. TIPS Har du färskost eller crème fraiche hemma? Använd det istället för ricotta. 9 BUFFÉ #05/2022
Buffé STARTSKOTTET FÖR SOMMAREN Det är hög tid att
låta köket flytta ut i det fria! Inspireras av grillrec
Buffé ANDRA BULLAR MED DANIEL LINDEBERG Finns det
något ljuvligare än saftiga, nygräddade bullar? Knappast
Buffé MATPIONJÄRERNA Följ med till systrarna Nilss
ons spirande fruktoch gröntodlingar.
Buffé SÖNDAGSPREPPEN Med Söndagspreppen är vardags
maten en enkel match. Ta del av månadens meny här.
Buffé ICAs EGNA SIDOR Lokalt i butikshyllorna på I
CA Skå och din guide till ICA-appens inköpslista.