Hooks 1
INTERVJU PER ÖBERG ARKITEKTEN BAKOM HOOKS HERRGÅR
DS NYBYGGEN och RENOVERINGAR Där det tidigare låg en köksträdgård ligger nu ett spa i toppklass och där det var orört sedan 1980-talet finns nu ett modernt kök med tillhörande restaurang. Dessutom har herrgårdens hela bottenvåning uppdaterats och renoverats. Bakom projekten står Per Öberg Arkitekt AB, som grundades och drivs av Per Öberg. – Det började med att vi byggde spat och fortsatte sedan med restaurang, kök och gästrummen i herrgårdsbyggnaden. Samtidigt som vi gjorde det sistnämnda projektet samtalade vi mycket om hur baren och receptionen skulle kunna förnyas och jag gjorde en skiss på hur det skulle kunna se ut. Den visionen har i princip blivit realiserad, även om vi faktiskt gjorde lite mer än vad vi tänkt från början, berättar Per Öberg. Per Öberg utbildade sig vid Lunds universitet under 1974– 1979 och grundade Per Öberg Arkitekt AB 1983. Han arbetar med allt från vindsvåningar till hotell, pensionat, restauranger, bostadsområden och spaanläggningar – åt till exempel Elite Marina Towers, Sturebadet, Grand Hotel i Stockholm, Villa Dagmar och Hooks Herrgård. För att inte tala om att han designat en stol åt Confidencen i Ulriksdals Slottspark och två soffbord till Svenskt Tenn. men inte heller slits ut varken tekniskt eller för ögat. Pers första kontakt med Hooks Herrgård var på 1990-talet då Barbro och Stefan Edberg tog kontakt med Sturebadet, där Pers man var vd, för att bolla idéer kring en spaanläggning på Hook. Barbro och Stefan blev goda vänner med Per och hans man men det dröjde till omkring 2010 innan Per och Helena Carlsson, från Kerstin Florian, fick i uppdrag att ta fram ett koncept och en affärsplan för ett spa på herrgården. Kännetecknande för Per Öbergs arkitektbyrå, som har sitt kontor på Strandvägen i Stockholm, är en högkvalitativ arkitektur som känns bestående och som inte nödvändigtvis är trendig “En grov gammal naturstensvägg ihop med tunt smide eller en jättefin ullmatta – det blir ett härligt möte” Per Öberg – Där spat ligger idag låg det en köksträdgård i terrasser ned mot vattnet. Vi tog fasta på terrasserna och lät utsikten mot sjön vara huvudnumret, och använde den glasade väggen mot vattnet som enda dekor. I materialvalen inspirerades vi av den småländska naturen och jobbade även mycket med energier och färger. Succén för det nybyggda spat lät inte vänta på sig. Förhoppningen var att anläggningen skulle locka 7 000 besökare det första året - det blev 24 000. Det ledde i sin tur till Per Öbergs nästa uppdrag för Hooks Herrgård: att ta fram ett helt nytt kök och en ny matsal. 13