Hooks 1
MAT & DRYCK MONIKA ANTONSSON Restaurangchef I her
rgårdens restaurang serveras dagens tre viktigaste mål: frukost, lunch och middag. Här ser restaurangchef Monika Antonsson till att allting flyter på som det ska och att servicen håller högsta klass. M Monika Antonsson har jobbat på Hooks Herrgårds restaurang i fyrtio år. Hon har varit restaurangchef de femton senaste åren och innan det servitris, så att hon har koll på vad som kännetecknar god service är ingen överdrift. – God service är att du får lite mer än vad du förväntat dig. Man får det lilla extra. Det behöver inte vara så avancerat utan det räcker med bara ren vänlighet. Det vi jobbar efter när vi serverar en full matsal är att den enskilda gästen ändå ska känna att den får samma uppmärksamhet som om de vore ensamma i restaurangen. Att vi ser dem och är uppmärksamma på både mat och dryck, det är jätteviktigt, säger Monika. När hon först började arbeta på Hooks Herrgård hade restaurangen kapacitet för 35 gäster och serverade en enkel sillbuffé. Nuförtiden har restaurangen kapacitet att ta emot 210 gäster samtidigt. För tre år sedan gjordes en stor renovering och utbyggnad av restaurang och matsal, då man även passade på att förnya restaurangens koncept. – Tidigare serverade vi en förbestämd trerättersmeny till alla gäster på kvällen. Nu erbjuder vi en vällagad à la carte med klassiska rätter där gästerna själva plockar ihop sin meny. Våra tre sommelierer har gjort vinrekommendationer till alla rätter och ambitionen är att det alltid ska finnas en sommelier på plats i restaurangen, säger Monika, och det är uppenbart att hon trivs på jobbet. – Företagets satsningar visar vilka höga ambitioner som finns, och utvecklingen har varit enorm. Jag har hängt med på hela resan och känner mig väldigt nöjd med hur det är just nu. Om Monika hade kommit som gäst till restaurangen hade hon beställt en klassisk meny. – Det hade nog blivit förrätten på hummer, kräfta och sotad pilgrimsmussla. Kalv Picanha med Västerbottencrème till varmrätt och passionsfruktsmousse till dessert. Lite som en twist på den traditionella menyn med Skagen, oxfilé och crème brûlée. Är det någon händelse under de år du arbetat i restaurangen som du minns extra starkt? – Jag kommer aldrig att glömma när Marie Fredriksson var gäst här med sin familj. Jag har sett upp till och beundrat henne i många år, det är verkligen en idol. Jag fick äran att ta hand om dem en hel helg. Och hon var så underbar, vilken människa. Det var stort. 19