Omtanke 1
RECEPT Hållbar mat Nu är det sensommar och maten
skördas för fullt på de svenska fälten. Därför har Världsnaturfonden WWF tagit fram tre veckomenyer, där ingredienserna odlats och producerats lokalt. RECEPT OCH FOTO: JENS VIKINGSSON Raggmunkar med solrospesto och prästost Fast potatis, skalad, 650 g Ägg, 2 st Mjölk 1,5 % fett, 5 dl Vetemjöl, 2 dl Salt, 1 tsk One Tortillas med svarta bönor och ärtmole Majschips (Nachos), 1 liten påse Säsongens grönsaker, 400 g Röd lök, hackad, 75 g Vitlök, hackad, 2 klyftor Rapsolja, 2 msk Chiliflakes, 1 tsk Spiskummin, 1 tsk Rökt Paprikapulver, 2 tsk Oregano torkad, 1 tsk Salt, 1 tsk Krossade tomater, 400 g Honung, 1 msk Svarta bönor, kokta, 460 g Ärtmole: Gröna ärtor, frysta, 300 g Citronjuice, 3 msk Salt, 1 tsk Svartpeppar, 1 krm Röd chilipeppar, hackad, 1 liten Vitlök, riven, 2 klyftor Matlagningsyoghurt, 0,5 dl Tillbehör: Tortillabröd, 320 g (8 st små) Romansallad, 8 blad Salsa, 1 liten burk 64 | www.ssil.se Planet Plate recept Gör så här: Bönröra: Fräs rödlök och vitlök i olja. Efter några minuter tillsätt alla kryddor och fräs ett par minuter ytterligare. Tillsätt krossade tomater och honung och låt röran koka ner till hälften. Tillsätt bönorna, rör om och låt det bli varmt. Smaka av. TIPS: Röran passar utmärkt att kyla för att göra pick-nick wraps. Ärtmole: Häll ärtor, citronjuice, salt och svartpeppar i matberedare och mixa slätt under ett par minuter på hög hastighet. Lägg över i en bunke och vänd i chilipeppar, vitlök och yoghurt. Smaka av. Låt röran vila i kylen. Lägg salladsblad, bönröra och guacamole i varje tortillabröd och forma till wraps. Trä gärna säsongens grönsaker på spett och servera tillsammans med majschips och salsa. Detta fungerar utmärkt som picknickmat! Vitpeppar mald, 1 krm Smör, 30 g Rapsolja, 2 msk Solrospesto: Rapsolja, 2 msk Vatten, 4 msk Citronjuice, 1 msk Vitlök, skalad, 2 klyftor Persilja, hackad, 1 dl Solroskärnor, 1 rågad dl Salt, 1 tsk Svartpeppar mald, 1 krm Servering: Prästost, finriven, 60 g Gör så här: Raggmunkar: Vispa mjöl och hälften av mjölken slätt. Tillsätt resten av mjölken, ägg, salt och peppar. Riv potatis fint och rör ner i smeten. Stek raggmunkar på medelhög värme i en blandning av smör och rapsolja. Solrospesto: Mixa allt i en matberedare till en jämn fast smet. Smaka av med salt, peppar och citron. Servera nystekta raggmunkar med en klick solrospesto och strö över några nypor prästost.