STT 1
8 Bygg, Bo & Energi - Bilaga som medföljer STT Ve
cka 42 Onsdag 16 oktober 2019 ”Hållbarheten har kommit mycket mera i fokus” Mats Höglund En stor fyrkantig vask gör det lätt att rengöra stora saker, som en bakplåt. Bänkskivan här är av granit. Dennis Engström och Mats Höglund demonstrerar den nya hällfläkten, som ligger infälld mitt i spishällen. Foto: Viavinga Ett alternativ till natursten är marmormönstrat laminat. Mörkare toner och hållbarhet är två nya trender hos Länghemskök För fem år sedan var det nästan bara vitt i våra kök, sedan svängde trenden mot grått, men nu börjar de murrigare tonerna vinna mark. KÖK/TVÄTT Det är mycket att tänka på när ett nytt kök ska byggas, eller ett gammalt bytas ut. Både vad gäller färg, design och utrustning och, inte minst, vilken budget man har till sitt förfogande. På Länghemskök i Länghem gör man sitt yttersta för att guida kunden i den djungel av variationer som erbjuds. – Vitt är ju alltid det som säljer mest, oavsett trender, säger Dennis Engström, delägare i företaget och produktionsansvarig, och fortsätter: – Men vad vi märker nu är en svängning mot mörkare toner och trä, både faner, målat trä och trämönstrat melamin. – Och hållbarheten har kommit mycket mera i fokus, lägger Mats Höglund till. Mats arbetar som säljare och märker att allt flera vill ha ett kök som håller länge. – 20 år eller längre och då får det också kosta lite mera. Även tankarna kring hur inredningen planeras förändras. – För länge sedan var överskåpen självklara, sedan kom de öppna planlösningarna och då försvann överskåpen nästan helt i många kök. Nu är de tillbaka igen, men färre och med mera luft emellan. Trender är också många gånger en generationsfråga, menar både Mats och Dennis. – För äldre är köket en arbetsplats, som ska vara praktisk och lättskött. Yngre tänker mera på design och utseende, två helt olika sätt att tänka, säger Dennis och berättar att därför är företagets devis ”tillsammans” ett så bra ledord. – Vi vill jobba tillsammans, inom företaget, med våra leverantörer och främst naturligtvis tillsammans med våra kunder, att hjälpa dem att få köket som de vill ha det. Material och utrustning hör också till det som kunderna ska ta ställning till. Dennis nämner bänkskivor. – Här har sten blivit alltmera populärt, både natursten, komposit och stenmönstrat laminat. Och Mats visar tekniska lösningar för öppning av både lådor och skåpluckor och nya mått på diskhoar. – Många väljer en stor fyrkantig diskho istället för de vanliga två mindre. Den större gör det lättare att diska de stora sakerna som inte får plats i diskmaskinen, till exempel en bakplåt. Inredningar i lådor för bestick och allehanda köksredskap har också förändrats. – När lådornas funktion blivit allt viktigare så är inrede av dem också något man lägger mer fokus på, säger Dennis. Jamina Önnefält, som bland annat jobbar med att hjälpa kunderna med köksplanering, kommer förbi och får frågan vad hon menar är trend idag. Hon tänker lite innan hon svarar: – Jag skulle nog säga att det mest trendiga är att vara personlig. Och det är inte så svårt hos Länghemskök, där det finns 650 unika skåpmoduler och därtill specialvarianter på de flesta av dem! Ann-Louise Kjellner redaktion@stthuset.com Vitrinskåpen vinner mark och finns med olika glas och spröjsar. Även tvättstugans inredning ges numera en större omsorg. Låda med inredning för knivar och folie. Lådornas front är trämönstrad melamin. Elektrisk öppning av skåpluckor. Jo, de går att öppna manuellt om strömmen går!