Hållbar mat Namn: Evelina Hammelfelt Bor: Helsing
borg Yrke/gör: Egen företagare, driver varumärket Foodgeekz samt konsultar inom sälj, marknadsföring och sociala medier Nordisk favoriträtt: Gravad lax med dillstuvad potatis och hovmästarsås Berätta om Foodgeekz verksamhet? – Foodgeekz är ett livsstils-community inom mat från grunden, holistisk hälsa och spiritualitet som jag driver tillsammans med min syster Emmy. Med Foodgeekz är vi verksamma inom content marketing, influencer marketing och genom fysiska events. Vi har just lanserat ett nytt ben att stå på, egen-nischade produkter; vår första digitala kokbok, våra egna bars, kosttillskott och inom kort fler livsstilsprodukter. Vad drev dig till att starta Foodgeekz? – Idén föddes i samband med att jag och Emmy gjorde en livsstilsförändring. Vi har alltid haft ett brinnande intresse för matlagning men fokus på holistisk hälsa kom till för snart fyra år sedan. Jag utbildade mig till kostrådgivare och Emmy har alltid varit duktig på det estetiska. Vi ville bygga något gemensamt utifrån det. Vi började fotografera vår matlagning under namnet ”Foodgeekzsisters” på sociala medier och inom kort hade vi tiotusentals följare och på den vägen är det. Vi ”döpte” om oss till Foodgeekz för att kunna bygga vidare på vårt varumärke och idag representerar det så mycket mer än bara matlagning. Idag involverar vi våra personliga spirituella resor, holistisk hälsa men fortfarande stort fokus på våra recept. Utifrån ett nordiskt perspektiv, hur skulle du vilja se utvecklingen av hållbara matupplevelser? – Utifrån en matupplevelse, exempelvis ett restaurangbesök – skulle jag gärna se att man får reda på mer om råvarorna, dess ursprung etc. Vilka är dina bästa tips för den som vill äta mer hållbart? – Kylskåpsrens! Att inte handla i onödan. Det finns oftast mer råvaror hemma än vad man tror och man kan laga mer än vad man tänker sig. Vi har ett helt kapitel om detta i vår digitala kokbok. NORDENS TIDNING 2-21 21