Jaguarmagasinet SE nr 3 - 2022 1
Jaguarkockens RÅDJURSSTEK JAGUARKOCKENS Trendiga
sommarsallad SOMMARSALLAD PÅ RÄTTVIKSÄRTA, GRILLAD GEMSALLAD & GRILLOST Portioner: 6 personer Ingredienser: 300 g rättviksärtor 900 g grillost 200 g soltorkade tomater 500 g cocktailtomater 1 st vitlöksklyfta 1 st röd chili 3 st rödlökar • • • • 2 st salladslökar 1 st gurka 3 st gem/hjärtsallad 1 ask solrosskott • ½ dl ättika • 1 dl socker • matolja • • Tid: ca 1 timme Gör så här: • • • • • • • ½ dl olivolja • 1. Blötlägg rättviksärtorna i en stor skål med vatten ca ett dygn före kokning. 2. 3. Skölj ärtorna noga så ev. jord försvinner, koka sedan i en kastrull med välsaltat vatten i ca 9 min. Skär ner soltorkade tomaten och hälften av cocktail– tomaterna i små bitar, pressa vitlöken och finhacka chilin. Blanda samman allt i en bunke samt tillsätt ½ dl matolja och ½ dl olivolja, smaka upp med salt och peppar. 4. Koka upp ½ dl ättika, 1 dl socker och 1,5 dl vatten i en kastrull. Skala 2 st röda lökar och skär upp i tunna skivor. Låt löken få ligga i lagen medan den kyls ner. 5. Tänd grillen. 6. surdegsbröd salt och peppar Skölj alla grönsaker, dela ner gemsalladen i kvartar och resterande rödlök, cocktailtomater, gurka och salladslök i lagom storlekar. 7. Blanda rättviksärtorna med tomatröran och tillsätt 2 dl hackad persilja. 8. Pensla lite matolja på gemsalladen och grilla den tillsammans med grillosten samt skivor av surdegsbrödet. 9. Lägg upp salladen med rättviksärtorna i botten, grönsakerna och de grillade tillbehören runt om. Toppa med den inlagda rödlöken och solrosskotten. Servera med lite grillat bröd. 122 JAGUARGRUPPEN.SE | JUNI/JULI 2022 8 1 Tänk på att: Ärtorna behöver ligga i blöt ett dygn före kokning. Smaklig måltid!