Studentmagasinet 1
S TUDENTMAGASINET JUNI-2021 FRITERADE HARICOTS VE
RTS Jag hade ett smått magiskt drömbröllop för några år sedan med en smått fantastisk man. Sedan hade jag även en smått fantastisk skils- mässa och ex-mannen är nu en smått fantastisk vän istället, men det är inte det viktigaste här. Det viktiga är att vi hade bröllopsmiddagen på Berns salonger. Uppe i Spegelsalen och Röda rummet dukades det upp bordsbufféer, helt veganskt, och det kunde inte ha varit mer perfekt. var deras då legendariska haricots verts. Varje gång jag var på Berns och tog ett glas vin beställde jag in en liten tallrik haricots verts och frågade lite i förbifarten vad de innehöll, i hopp om att någon skulle ge mig några ledtrådar. Det gick sådär. Till slut kontaktade jag kocken på Berns, bad honom det. Jag har gjort det själv men förstår fortfarande inte hur så enkla ingredienser kan bli till något så försvinnande gott. 4 portioner • 200 g ostronskivling, strimlad • 200 g haricots verts • 1-2 liter rapsolja att fritera i • 3 msk riven färsk ingefära • 1 msk ljus sojasås • rapsolja att steka i" 1. Hetta upp oljan till 180 grader i en stor kastrull. 2. Fritera ostronskivlingen tills den blir kris- pig. Lyft upp med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. 3. Fritera nu haricots vertsen tills de får färg och blir lätt skrynkliga. Låt rinna av på hus- hållspapper. 4. Fräs ingefära, vitlök och chili i lite rapsolja tills allt mjuknar och får färg. Avsluta med att vända ner vårlöken som får fräsa med lite snabbt. Häll på sojan och låt koka in. 5. Vänd ner friterad ostronskivling och haricots verts. Servera genast." 5 dl • 2 dl mjölk, t ex soja- eller havremjölk • 1 ½ dl strösocker • 4 dl vispgrädde, t ex soja- eller havregrädde • ½ tsk stött kardemumma • en nypa salt • 1 kruka färsk basilika" 1. Värm mjölk och strösocker under omrör- ning tills blandningen precis börjar sjuda. 2. Ta av från värmen och rör ner övriga ingredienser. Mixa slätt med en mixerstav eller blender. 3. Kyl blandningen i kylskåpet" BASILIKAGLASS Vad tänker du när du hör basilikaglass? Jag tänkte ingenting första gången jag smakade den. Jag trodde för det första att det var en kardemummaglass, möjligtvis med inslag av lakrits. Jag såg att den var grön, men kände ingen pistage- smak. Jag slogs också av att det var en av de godaste glassar jag någonsin ätit. Sedan dess har jag gjort den så många gånger, alltid på sommaren och tillsammans med färska jord- gubbar. På grund av att jag gissade på kardemumma har jag börjat krydda upp den med det och det är en sådan fullträff." 2 4