Studentmagasinet 1
S TUDENTMAGASINET JUNI-2021 SVENSKODLAD FÄRSSÅS 6
PORTIONER 1 paket Svenskodlad färs, 400 g 4 msk rapsolja 2 burkar krossade tomater à 400 g 1 msk tomatpuré 1 gul lök, hackad 1 stjälk selleri, hackad 2 vitlöksklyftor 70 g svamp, hackad 1 msk torkad oregano 2–3 dl vatten 1 1/2 tsk salt svartpeppar en skvätt vit- eller rödvinsvinäger Gör så här 1 Bryn färsen i hälften av oljan på medelvärme i 7–8 minuter, så att den får fin färg runt om. Häll sedan över till en stor kastrull eller gryta. 2 Stek lök, morot stjälkselleri, vitlök och svamp i resten av oljan tills det har mjuknat utan att ta färg. Häll över fräset till färsen och tillsätt tomatpuré, torkad oregano, salt och peppar. Låt det steka med ett par minuter. 3 Tillsätt krossade tomater och hälften av vattnet. Höj värmen och låt allt puttra i 15–20 minuter. Späd med vatten om såsen blir för tjock. Om du har tid får du gärna låt din sås puttra i en timme eller två det gör den bara godare. Smak av med en skvätt vinäger. Tips: har du en parmesankant över? Släng i den och låt den puttra med, plocka upp den före serveringen. THE NIGHT KING 4 Servera såsen med nykokt pasta, riven parmesan och färsk basilika. TYRION LANNISTER 31