Marknad Dalarna 1
PÅ TJÄNSTERESAN Stockholm STOCKHOLMS BRÄNNERI ÖPP
NAR BAR TEXT: REDAKTIONEN FOTO: PRESSBILD Vägg i vägg med produktionsverksamheten på Folkungagatan öppnar nu Stockholms Bränneri en egen bar som kommer att hålla öppet tre dagar i veckan. Tanken är att all sprit som serveras i Brännerian kommer att produceras på plats. – Vi kommer att tolka olika drinkars beståndsdelar och själva bygga variationer utifrån egna idéer och lokala ingredienser. Det här är något vi redan gör idag i de produkter vi säljer på flaska och burk, men på Brännerian kommer det att bli fundamentalt, säger Anna Wikner som grundat bränneriet ihop med sin man Carl. Förutom det superlokala dryckeskonceptet kommer Brännerian också att erbjuda mat signerad kocken tillika kompisen Joel Åhlin. – Vi är stora beundrare av Joel och hans matlagning, och i och med att vi sedan start haft ett nära samarbete så kändes det naturligt att nu också ta fram Brännerians matkoncept tillsammans, berättar Carl Wikner. Barchef på Brännerian blir Myles McCarthy och baren som öppnade i september kommer till en början att hålla öppet torsdag till lördag. ® MALMÖUTSTÄLLNING OM EN FRAMTID MED ENERGIBRIST TEXT: REDAKTIONEN FOTO: PRESSBILD Unplugged - Visioner för en vardag med begränsad el är en utställning om hur design kan bidra till ett gott liv i en vardag utan konstant tillgång till el. Den presenterar en möjlig framtid där energibrist kan förekomma oftare på grund av att samhället övergått till ett helt förnybart energisystem. Utställningen vill skapa förståelse för att denna framtid med viss energibrist inte måste innebära problem, utan tvärtom, en möjlighet att påskynda en omställning till en mer hållbar vardag. Unplugged - Visioner för en vardag med begränsad el visas på Form/Design Center i Malmö till och med 6 november. ® Malmö Stockholm NU ÖPPNAR RICHE FENIX PÅ SÖDERMALM Stockholm LIVEMUSIK PÅ STUREPLAN TEXT: REDAKTIONEN FOTO: PRESSBILD Stureplanshösten bjuder på en musikalisk satsning modell större. Med start den 14 september och några månader framåt förvandlas Vassa Eggen till en ny arena för livemusik och underhållning. Satsningen görs i samarbete med Jameson och innebär bland annat en fullt utrustad scen där ambitionen är att husera några av landets största artister. Driftchefen Håkan Sjöström ansvarar för livescenen för Vassa Eggens räkning. 24 Dalarna Hur ofta siktar ni på att köra livegig? – Vi planerar för cirka 40 gig i höst med mer up and coming-artister, samt åtta gig med ett husband som i sin tur tar in gästartister. Vissa veckor blir det fler spelningar och andra färre, men ett par gig i veckan kommer det bli i snitt under hela hösten och vintern. Förvarnar ni restauranggästerna, eller blir det en trevlig överraskning lagom till desserten? – De flesta försöker vi förvarna, särskilt om de har bokat. Och vi kör alltid spelningen vid 19:30, klassisk EMA Telstar-tid, och cirka en timme. ® TEXT: REDAKTIONEN FOTO: PRESSBILD En del stockholmare menar att det nu inte finns någon anledning kvar att lämna Södermalm efter att banden för nya Riche Fenix på Götgatsbacken klipptes tidigt i september. Ansvarig för krogen är Matilda Jackson som senast kommer från en tjänst som restaurangchef på Riche. I likhet med Svenska Brasseriers andra koncept är inriktningen på Riche Fenix bred. – Vi kallar oss faktiskt för en publik bar och har valt att inte rikta in oss på någon särskild nisch. För oss handlar det helt enkelt om att skapa en inkluderande plats som lockar många och kan vara såväl kvällens början som slutdestination. Det ska kännas hemtrevligt, familjärt och kul, säger Matilda Jackson. Matilda är uppvuxen i Stockholms restaurangvärld och som dotter till PG Nilsson, grundare av Svenska Brasserier, har hon stor erfarenhet av koncernen. Riche Fenix blir emellertid hennes första egna koncept med permanent adress. Det råkar också vara Svenska Brasseriers första öppning på Södermalm. – Att öppna en restaurang och bar på Söder är något jag drömt om att göra länge. Riche Fenix blir ett färgstarkt och lekfullt koncept som jag är oerhört stolt över. Jag och mitt team har tillåtit oss att sväva fritt och skapat något som vi själva verkligen tror på och tycker om, säger Matilda Jackson. Med sig har hon bland annat kökschefen William Carlström som senast kommer från enstjärniga Aira. Restaurangen tar inte emot bordsbokningar, utan erbjuder endast drop-in. Riche Fenix håller öppet tisdag till lördag 16-01. ®